2000. je bila prije 20 godina: Više ništa nije isto

2000. je bila prije 20 godina: Više ništa nije isto

Ušli smo u 2020. godinu, što je prilika da se prisjetimo koliko su se naši životi i cijeli svijet promijenili. Pogled unazad samo 20 godina izaziva vrtoglavicu jer svijet u kojem smo živjeli 1999. i 2000. izgleda kao daleka prošlost, iako su je mnogi od nas doživjeli i preživjeli.

Stoga smo se odlučili prisjetiti kako je svijet izgledao prije 20 godina u odnosu na to kako izgleda danas, uz napomenu da jedan novinarski članak ni približno ne može pokriti sve promjene koje su se dogodile.

Drama oko Y2K

Y2K. Ta dva slova i jedan broj su opsjedali stanovništvo našeg malog planeta u ovo vrijeme prije dvadeset godina. Danas se čini kao komplicirana spačka kojom je neki trol odlučio zezati lakovjerne i neupućene, no u zadnjim tjednima 1999. godine se posve ozbiljno brinulo da će doći do kraha svega informatičkog, odnosno da će jedan bug izazvati povratak u 1900. godinu jer kompjuterski programi prepoznaju samo dvije zadnje brojke u četiri broja koja čine godinu.

CNN je čak bio objavio listu stvari koje svatko treba učiniti da se pripremi za Y2K, a na njoj je bilo i to da doma treba imati zalihe hrane i vode za najmanje tri dana. Mediji su procijenili da je potrošeno oko 100 milijardi dolara diljem svijeta na nadogradnju softvera kako bi se Y2K izbjegao, a ni danas nije sigurno je li sve to imalo smisla raditi.

Na kraju se pokazalo da kraha nije bilo i da je Y2K bio napuhana prijetnja, a problemi koji su se dogodili bili su minorni i brzo otklonjeni. Svijet se i dalje nalazio u dot.com mjehuru, masovnim investicijama u internetske kompanije od kojih su mnoge krahirale samo nekoliko mjeseci kasnije. Ali to nije moglo zaustaviti uspon digitalnog doba.

Ništa od kraja povijesti

Godina 1999. je bila zadnja godina desetljeća “kraja povijesti”, kako je to svojedobno formulirao poznati američki politolog Francis Fukuyama, proglašavajući pobjedu liberalne demokracije nad svim ostalim formama društvenog uređenja. Bilo je to vrijeme relativnog optimizma u cijelome svijetu, gospodarskog rasta i bezbrižnosti u vezi klimatskih promjena, a najveća briga je bila zauzeti stav o tome je li u redu da američki predsjednik prakticira oralni seks sa svojom ljubavnicom u Ovalnom uredu u Bijeloj kući ili ipak ne.

Bill Clinton je odrađivao zadnje dane mandata, smatrajući da je bio uspješan predsjednik – s time su se slagali i mnogi drugi – a skoro nitko nije mislio da bi njegove reforme financijskih regulacija mogle za manje od deset godina dovesti do kraha Wall Streeta i svjetske financijske krize, od koje se svijet u 2019. nije još do kraja oporavio.

Danas je američki predsjednik Donald Trump, prema kojemu se Clintonov nasljednik George W. Bush – odgovoran za niz katastrofalnih vanjskopolitičkih odluka – čini kao relativno normalan tip.

Vječni Vladimir Putin

U Rusiji je pak vršitelj dužnosti predsjednika 31. prosinca 1999. postao i ruskoj i svjetskoj javnosti nepoznati Vladimir Putin, bivši agent KGB-a koji je prethodno bio kratkotrajni ruski premijer.

Predsjednik na odlasku Boris Jeljcin, teški alkoholičar, dao je ostavku i svoju poziciju prepustio ambicioznom Putinu koji i dalje vlada Rusijom koja je pod njegovim vodstvom nakon kraha u 1990-ima ponovno doživjela uspon na globalnoj sceni, prenosi Index.hr.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE