2014. biće najtoplija godina ikada na našoj planeti!?

zalazaj38coja-580x343
Zemlja će svakih deset godina biti pogođena razornim sušama i nezapamćenim požarima, a šanse da se to desi baš ove godine su 75 odsto.

Naučnici vjeruju da će 2014. biti najtoplija godina ikada zabilježena na Zemlji, zato što je El Ninjo, globalni atmosfersko-okeanski fenomen, izgleda spreman  da izbaci ogromne količine toplote u atmosferu.

El Ninjo predstavlja snažna temperuturna talasanja na površini Istočnog Pacifika, koja imaju veliki uticaj na vremenske prilike i mogu napraviti klimatski haos širom cijelog svijeta.

Njemački naučnici smatraju da je inače moguće prognozirati ponašanje El Ninja godinu dana unaprijed, međutim, kako je temperatura vode pod uticajem vjetrova koji duvaju preko ekvatora, prognoze su ograničene na šest mjeseci.

Oni tvrde da je njihov metod precizno predvidio odsustvo ove pojave u protekle dvije godine, pa je vrlo vjerovatno da će se ostvariti njihovo predviđanje da se El Ninjo očekuje krajem 2014.

Mišljenja među stručnjacima ove oblasti su podijeljena, pa kalifornijski klimatolog Tim Barnett tvrdi da su te metode zastarjele i da su se koristile 80-tih i 90-tih, dok australijski klimatolog Endrju Votkins verije da šansa de se En Ninjo pojavi sasvim sigurno postoji, ali ne bi mogao da tvrdi da će se zaista desiti.

Ono oko čega su se svi naučnici složili je da će Zemlja svakih deset godina biti pogođena razornim sušama i nezapamćenim požarima, šanse da ta godina bude baš 2014. je navodno 75 odsto.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE