U 2014. godini uvode se kazne za mobing, neisplaćene plate, zločin iz mržnje, huligane, a za razbojnike i lopove…

c6dd5fe9775bffe3c8712b1523e688ff

Još jedan u nizu zakona koje Vlada Federacije BiH za nekoliko dana upućuje u parlamentarnu proceduru, tačnije 17. i 19. decembra, jeste Krivični zakon FBiH, odnosno njegove izmjene i dopune

Još jedan u nizu zakona koje Vlada Federacije BiH za nekoliko dana upućuje u parlamentarnu proceduru, tačnije 17. i 19. decembra, jeste Krivični zakon FBiH, odnosno njegove izmjene i dopune.

A one se najviše odnose na sljedeće segmente bh. društva…

Veće kazne za nasilnike i lopove

U obrazloženju korekcija koje je pretrpio ovaj zakon, Vlada FBiH navodi da se novim zakonskim rješenjima suštinski pooštrava kaznena politika, odnosno povećava se donji minimum za niz krivičnih djela koja do sada nisu bila dovoljno oštro tretirana. To znači da se uvode veće kazne za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, razbojništva, teške krađe, odnosno za sva takozvana nasilnička krivična djela.

– Ovim se daje odgovor na potpuno opravdane zahtjeve građana za strožijim kažnjavanjem tzv. nasilničkih krivičnih djela, stav je Vlade FBiH.

Kazne za trgovinu ljudima

Osim toga, po prvi put se u Federaciji Bosne i Hercegovine uvodi krivično djelo trgovine ljudima unutar ovog entiteta, čime se ispunjava obaveza unutrašnje harmonizacije KZ-ova u BiH, jer je ovo već urađeno na nivou BiH, entiteta Republika Srpska i Distrikta Brčko.

Kazne za sportska divljanja

Također, po prvi put se propisuje krivično djelo zločina iz mržnje, što za sobom povlači i rješavanje dugogodišnjeg problema nacionalističkog divljanja po fudbalskim utakmicama, ali i drugim sportskim događajima.

– Prvi put se predviđa mogućnost izricanja mjera zabrane prisustvovanja sportskim natjecanjima čime želimo konačno početi uvoditi red na našim stadionima i dvoranama.

Kazne za poslodavce

Novim Krivičnim zakonom FBiH ‘potkačeni’ su i poslodavci, odnosno oni za koje se dokaže da ne izmiruju obaveze prema uposlenicima, iako su to u mogućnosti.

Naime, izmjenama u dosadašnjem zakonu definira se posebno krivično djelo neisplate plata ukoliko je poslodavac imao sredstva za te namjene, ali ih je usmjerio za nešto drugo.

Pored ove mjere, propisuje se i krivično djelo zlostavljanja na radu, čime se dodatno štite prava radnika i osnažuje borba protiv mobinga – sve češćeg oblika zlostavljanja uposlenika od strane poslodavaca.

depo.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE