Portal 072info

2015. GODINA NAM SE BLIŽI: 10 vještina koje će poslodavci tražiti

Dobro se snalazite u timu? Procesi donošenja odluka i rješavanja problema ne predstavljaju vam napor? To su odlike koje poslodavci žele kada zapošljavaju ljude koji su tek diplomirali.

Sljedeća najtraženija odluka jest sposobnost verbalnog komuniciranja s ljudima unutar i izvan tvrtke.

Poslodavci, osim navedenog, traže ljude koji imaju tehnička znanja potrebna za određeni posao, ali to im nije niti približno bitno koliko timski rad, donošenje odluka, komunikacijske sposobnosti te sposobnost planiranja radnih obveza.

Neprofitna organizacija NACE (The National Association of Colleges and Employers) provodila je od sredine augusta do ranog novembra istraživanje, pri čemu je poslodavce ispitivala koje vještine će imati najveću težinu prilikom zapošljavanja studenata koji će diplomirati 2015. godine.

Iako je uzorak malen – svega 260 poslodavaca – nije na odmet proučiti zaključke.

Naravno, bitan je i fakultet koji ste završili. Najtraženiji smjerovi su, tvrdi istraživanje, poslovna ekonomija, inženjeri i računalne znanosti. Međutim, ako stvari svedemo na najjednostavniju razinu, ovo je popis od deset odlika i vještina koje najbolje kotiraju kod poslodavaca, poredanih po bitnosti:

1. Sposobnost rada u timu

2. Sposobnost donošenja odluka i rješavanja problema

3. Sposobnost verbalne komunikacije s ljudima unutar i izvan tvrtke

4. Sposobnost planiranja, organiziranja i prioretiziranja

5. Sposobnost prikupljanja i analiziranja informacija

6. Sposobnost analiziranja kvantitativnih podataka

7. Tehnološka znanja vezana uz posao

8. Rad u pojedinim softverima

9. Sposobnost pisanja izvješća

10. Sposobnost utjecanja na druge

Dakle, dobra vijest za diplomante jest da su na fakultetu, neovisno kojem, gotovo sigurno naučili prvih pet vještina. Trik je u tome da to suptilno objasnite u motivacijskom pismu ili životopisu. Istraživanje jasno pokazuje da poslodavci traže univerzalne vještine, pitanje jest samo kako ćete ih prezentirati.

Podijelite članak