2020. će biti prekretnica za električne automobile u BiH

2020. će biti prekretnica za električne automobile u BiH

Prilagodba zakonske regulative, intenzivan rad na infrastrukturi i stimulacija države – tri su osnovna faktora za bolju perspektivu električnih automobila u Bosni i Hercegovini, rečeno je danas na panelu “Budućnost je pred vratima – Stanje i perspektive električnih automobila u BiH” koji je održan u okviru posljednjeg dana održavanja sajma Energa.

“S obzirom na trendove koji nam dolaze iz Evropske unije, smatram da ne bismo trebali ostati pusto ostrvo kada je u pitanju uvoz električnih automobila. Radi se o tržištu koje se dramatično mijenja, prošle godine je registrovano preko milion električnih automobila, dok je kod nas nažalast ta brojka samo 18. U tom kontekstu, moramo poduzeti akcioni plan i razgovarati o zakonskoj regulativi koja u ovom periodu nedostaje Bosni i Hercegovini i koja u Pravilniku o registraciji nema električni automobil što je porazna činjenica”, ističe Haris Muratović, direktor Udruženja ovlaštenih prodajno – servisnih centara novih motornih vozila FBiH koje radi pri Privrednoj komori Federacije BIH.

Dodaje da je ona sada u procesu usvajanja, te da Ministarstvo prometa i komunikacija radi intenzivno na tome. Drugi bitan faktor koji utiče na promociju i prodaju električnih automobila je infrastruktura. Kao pozitivan primjer navodi Norvešku, tačnije Oslo koji ima 2.500 punjača i 1.8000 u procesu instalacije.

“Osim toga, vrlo je važna i stimulacija od strane države. Svjedoci smo da sve članice EU imaju znatno visoke podsticaje za nabavku takvih automobila koji se kreću od 3.000 do 7.000 eura što jako puno pomaže potencijalnim kupcima da se odluče za kupovinu baš tog automobila”, ističe Muratović.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik PKFBIH, istakao je da komora zajedno sa svojim udruženjima pokušava da na vrijeme inicira neke stvari da bi bili svi spreminiji, počevši od nadležnih subjekata, institucija, ministarstava, a kako ne bi kaskali za ostalim tržištima.

Zelena revolucija

Govoreći o tome da li smo spremni za revolucionarne promjene i da li možemo uhvatiti korak sa zelenom revolucijom, Zoran Andrić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija BIH, smatra da situacija nije dobra.

“BiH kao zemlja u razvoju zaostaje za razvijenim zemljama, ali možemo uhvatiti korak. Mi imamo određene planove za 2019. godinu koji objedinjuju i nadležne organe u BiH u tom nastojanju promovisanja električnih vozila”, kazao je Andrić. Dodaje i da okvirna strategija saobraćaja definiše određene elemente koje su sami sebi zadali.

“Planiramo da u narednom u periodu formiramo jedno koordinaciono tijelo i savjetodavni odbor koje bi nam pomoglo da odredene stvari implementiramo i u praksi”, navodi on.

Također, da ne bi bili kočničari privredi nastojat će da uklone sve barijere koje danas imaju, kako bi već sljedeće godine prodaja električnih automobila doživjela procvat.

U tom kontekstu, planiraju pokretanje fonda za promovisanje ovih vozila koje će Ministarstvo podržati za milion maraka. “Cilj je olakštati kupcima registraciju i mislim da će 2019/2020 godina biti glavna prekretnica”, kazao je Andrić.

O tome kolika je ekološka prednost ovih vozila i koliki su problem i opasnost automobili na pogonska goriva govorio je Enis Krečinić, stručni saradnik Federalnog hidrometerološkog zavoda koji je kazao da nikada nije rađena neka studija koja bi rekla da su vozila konkretan faktor zagađenja.

“Ostaje nam da definišemo koji su glavni uzročnici zagađenja i pristupimo određenim mjerama. Problem je što je oblast okoliša u našoj zemlji podijeljena na entitetske i kantonalne gdje dolazi do zbrke i osporavanja bitnih i velikih projekata”, naglašava Krečinić.

Koliko bitna infratrukura i kolike su nam elektroenergetske mogućnosti za masovniju upotrebu električnih vozila, Adnan Bosović, iz odjela za strateški razvoj Elektroprivrede BIH kazao je da je došlo vrijeme da se intenzivnije krene sa ovom pričom.

“Imamo 15 javnih punionica, ali se mreža mora širiti jer još uvijek nemamo tranzitnih punionica na autoputevima koje su vrlo važne jer se radi o najbržoj tehnologiji punjenja”, kazao je Bosović. Naglašava da je EPBIH radila analize o uticaju punjenja električnih vozila na energetski sistem i da u doglednom periodu nema razloga za brigu, te da će sistem zadovoljiti potrebe.

Također, istakao je i da svako ima pravo da gradi električne punionice da te da nema monopolističkog tržišta – javne ustanove, opštine, vlasnici parkinga, hoteli, tržni centri, itd., a Elektroprivreda BIH je dužna obezbijediti priključak.

Uklanjanje barijera 

Adonis Kozina, tehnički direktor firme SLT d.o.o. koja ima velikog iskustva u ovoj oblasti, kaže da su problemi veliki i da država nimalo ne pomaže.

“Država se mora povesti za primjerom evropskih zemalja koje daju masu prednosti i subvencija vlasnicima takvih auta, od neplaćanja poreza, parkinga, autocesta itd. To su osnovne pretpostavke kako bi ljudima bilo lakše prihvatiti tu priču”, ističe on, dodajući da treba biti uporan jer pomaka ima u ovoj revolucionarnoj oblasti.

Ismir Omeragić, rukovodilac prodaje Porschea BH, kaže da je ključna barijera za ulazak u svijet električnih vozila cijena koja se kreće od 50.000 do 100.000 KM. “Ipak, veliki sam entuzijast i mislim da će 2020. godina biti prekretnica”, ističe Omeragić, dodajući da će tada dobiti 70 električnih vozila.

Iskustva kupaca su i više nego dobra, uglavnom su zainteresivana pravna lica, s tim da će i interes fizičkih lica nakon 2020. godine kada se spusti cijena i ukinu carinske barijere biti veći.

Učesnici panel diskusije jednoglasno su naglasili potrebu da se na nivou lokalnih, općinskih i administracija poduzmu sve potrebne radnje kako bi se obezbijedile odgovarajuće lokacije za punionice, te da se sugeriše državnim i enitetskim organima vlasti da razmotre mogućnost poticaja za električne automobile.

Ocijenjeno je kako će relativno cijena električnih vozila uskoro biti znatno niža, čime će i ova barijera uvjetovana standardom stanovništva biti uklonjena. Očekuje se da će ubuduće sve biti praćeno i boljim tehničkim performansama tih vozila, kao i izgradnjom odgovarajuće infrastrukture.

Prema određenim pokazateljima, broj električnih automobila na putevima u svijetu prešao je rekordna tri miliona u 2017. godini, što je povećanje za 54 posto odnosu na prethodnu godinu. Tako se u Globalnom izvještaju o električnim automobilima Međunarodne agencije za energiju (IAE) navodi da je više od milion električnih automobila prodato u 2017. godini.

Zemlje sjeverne Evrope ostale su lideri kada je riječ o tržišnom udjelu. U Norveškoj prodaja električnih vozila čini 39 posto ukupne prodaje automobila (od ukupno 2,5 miliona automobila 100.000 je na električni pogon, odnosno nešto više od 4 posto), dok u Švedskoj i Islandu čini 12, odnosno šest posto od ukupne prodaje vozila.

Zaključeno je da je električni automobil sjajna vijest za klimu i zaštitu okoliša, te da u tom smislu treba dizati svijest i promicati vrijednosti električnih automobila kao trajnu investiciju u čistiju budućnost.

S.B./Akta.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE