hapsenje ilustracija
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 15, 2021 @ 23:35
KATEGORIJA: Crna Hronika / Izdvojeno
NER FIT

Vrhovni sud Republike Srpske donio je pravomoćnu presudu kojom je Mirzu Marušića (21) iz Zavidovića oslobodio optužbi da je učestvovao u obljubi 13-godišnje djevojčice na Ilindanskom zboru u dobojskom selu Kožuhe. Tako je potvrđena prvostepena presuda dobojskog Okržnog suda, a žalba Tužilaštva je odbijena kao neosnovana.

Odbijene žalbe

FIXGEHALT

U ovom slučaju za obljubu djevojčice na po osam godina zatvora ranije su pravosnažno osuđeni Elmedin Talić i Adnan Hasanović iz Zavidovića, kao i Irnes Bajrić. Njima je ova presuda izrečena u julu 2019. nakon što je Vrhovni sud RS-a odbio žalbe odbrane i potvrdio prvostepenu presudu.

Prema presudi, optuženi su radili u lunaparku na ringišpilu, na kojem su prodavali karte za vožnju. Talić, Hasanović i Bajrić su žrtvu upoznali još prethodne 2016. godine na istom mjestu, te su znali da ide u šesti razred osnovne škole. Navodi se i da ih je vlasnik lunaparka upozoravao da “ne petljaju sa balavicom” i da je pokušavao da ih odvrati od neprimjerenog odnosa s djevojčicom riječima: “Koliko godina, toliko zatvora”.

Pokretanje istrage

Slučaj je otkriven tek nakon što je djevojčica posumnjala da je trudna pa se povjerila nekome od osoblja u školi koju pohađa. Ispostavilo se da nije bila u drugom stanju, ali je pokrenuta istraga i trojica osumnjičenih su uhapšena u aprilu 2018. godine, dok je Bajrić bio nedostupan istražnim organima, jer se nalazio na privremenom radu u inostranstvu. Za njim je raspisana Interpolova potjernica na osnovu koje je uhapšen i izručen pravosuđu BiH. Ubrzo je optužen, a potom i osuđen. 

LIDER