Screenshot 7 33
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 27, 2021 @ 20:00
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
FIXGEHALT

22-GODIŠNJAK je umro nakon što je prebrzo popio bocu gaziranog pića kako bi se ohladio po vrućem vremenu, kažu liječnici iz Kine. Nesretnog mladića su pokušali spasiti, no preminuo je dan nakon incidenta.

Slučaj je opisan u Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology, a prema njemu je muškarac ispio 1.5 litara Coca-Cole u roku od deset minuta. Četiri sata je osjećao bol u želucu, a onda se javio na hitnu pomoć.

Njegovi vitalni znakovi nisu bili stabilni. Imao je povišenu temperaturu, ubrzan srčani puls te nizak krvni tlak. Inače je bio zdrav, bez stanja poput dijabetesa.

CT je pokazao da mladić ima “opsežnu pneumatozu portalne vene”. Riječ je o stanju koje uzrokuje da jetra ne dobiva dovoljno krvi i kisika zbog mjehurića plina.

Liječnici su odmah počeli s liječenjem mladića, koristeći protuupalne lijekove i lijekove za jetru. Nakon 12 sati stanje mladića se pogoršalo.

“Pacijent je umro 18 sati kasnije”, rekao je Shaocheng Lyi iz pekinške bolnice Chaoyang.

“U ovom slučaju je ispijanje velike količine Coca-Cole u kratkom razdoblju uzrokovalo nakupljanje plinova u crijevnom traktu, što je rezultiralo visokim tlakom i kasnije dovelo do nakupljanja plinova u portalnoj veni. Pacijent je na koncu od toga umro”, pojasnili su liječnici te priznali da je ovaj slučaj iznimno rijedak.

No drugi stručnjaci smatraju da je smrt uzrokovana brzim konzumiranjem gaziranog pića malo vjerojatna. 

“Nagađam da je možda bila riječ o bakterijskoj infekciji. Obično su ovakva stanja uzrokovana prolaskom bakterija iz gastrointestinalnog trakta do mjesta gdje ne bi trebale biti. Moguće je, ali nije nužno vjerojatno da je ispijanje velike količine gaziranog pića moglo imati pogoršavajući učinak”, kazao je profesor Nathan Davies, biokemičar sa Sveučilišta u Londonu, za MailOnline.

“Ali bez temeljnog stanja, vrlo je teško predvidjeti što se moglo dogoditi”, ističe profesor Davies. 

Međutim, doista apelira na ljude da ne piju velike količine gaziranih pića sa šećerom jer to može imati posljedice na tjelesnu težinu i na zdravlje zubi.

LIDER