Portal 072info

23. godišnjica zločina u Ahmićima

U selu Ahmići kod Viteza danas će biti obilježena 23. godišnjica od stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti koje su ubili pripadnici HVO-a u napadu 16. travnja 1993. godine.

U Udruzi građana žrtava rata “16. april” ističu kako se još traga za tijelima 30 žrtava, a kako bi se rasvijetlila njihova sudbina pored magistralne ceste M-5 prije nekoliko dana je postavljen i plakat sa imenima i fotografijama ubijenih.

– Pozivamo sve one koji bilo šta znaju da nam jave, te pomognu preživjelima da pronađu svoje najmilije i dostojanstveno ih ukopaju. Nadamo se da će bar kod nekih proraditi savjest, jer postoje osobe koje znaju gdje se nalaze tijela žrtava – kazao je predsjednik Udruge Elvedin Kermo.

Kermo je istaknuo kako su stanovnici Ahmića nezadovoljni dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za ovaj zločin jer su, kako kaže, pred sudovima odgovarali uglavnom naredbodavci.

– Znamo da su naredbodavci odgovarali, ali samo su dvojica direktnih izvršitelja odgovarala. Ne podižu se nove optužnice, a nisu mogla samo dva čovjeka opkoliti Ahmiće i pobiti 116 ljudi – kazao je Kermo.

Program obilježavanja 23. godišnjice stradanja u Ahmićima počet će u 11:30 sati u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, a bit će nastavljen vjerskim obredima na mezarju u Starom Vitezu, te u Ahmićima.

federalna.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box