Portal 072info

24-godišnja Elma preživjela rat i glad, danas pomaže socijalno ugroženim u SAD-u

Elma Kosovac Imamović, 24-godišnja studentica prve godine na Univerzitetu Concordia u Minesoti (SAD), prije tri godine započela je projekat „Korpa hrane“ koju donira socijalno ugroženim porodicama za Dan zahvalnosti i Božić u Fargo-Moorhead, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Projekat „Korpa hrane“ započela sam jer sam i ja bila u takvoj situaciji. Svake godine kupovala bih hranu za nekoliko porodica u ovom području. Taj broj je sa 15 porastao na 65 porodica – kaže Imamović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Imamović je danas porodična žena, majka, ali nije zaboravila ono što kroz šta je prolazila za vrijeme agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Njeno djetinjstvo u istočnoj Bosni obilježeno je ratom, a meci su letjeli i do kraja 1998. godine, govori Imamović.

Njeni roditelji morali su obezbijediti hranu za troje djece, a često su jeli samo mlijeko i hljeb. U SAD preselili su 2000. godine gdje je njena porodica konačno imala priliku stvoriti drugačiji život.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U ovom projektu pridružili su joj se i lokalne kompanije, pa je program i proširen. Uz pomoć volontera, Imamović dostavi svaku korpu lično.

Jedino što ova djevojka traži jeste pismo zahvale, koje daje donatorima i od kojih pravi specijalnu knjigu. Za predstojeći Božić, ona će pokušati svakoj porodici koja se javi za pomoć osigurati korpu. Upravo zbog toga organizira i dobrotvornu akciju kako bi prikupila sredstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ove porodice svakodnevno su u stanju potrebe, a ja im pomažem dva dana u godini. Kad malo bolje razmilsim i ja sam tako živjela. Ali me i podsjeća koliko daleko sam dogurala i koliko su moji roditelji učinili za mene – zaključila je Imamović. 

nap.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME