Portal 072info

25 napuštenih očaravajućih spomenika bivše Jugoslavije koji izgledaju kao da su pravljeni u dalekoj budućnosti

Smetovi (2)

Nalog za izgradnju ovih spomenika izdao je predsjednik bivše Jugoslavije, pokojni Josip Broz Tito, tokom 60-ih i 70-ih godina, s ciljem odavanja počasti gradovima u kojima su se odigrale neke od značajnih bitki ll svjetskog rata (Tjentište, Kozara i Kadinjača), te mjestima na kojima su bili koncentracioni logori (poput Jasenovca i Niša).

Skulptori Dušan Džamonja, Vojin Bakić i Miodrag Živković, te arhitekti Bogdan Bogdanović, Gradimir Medaković… uspješno su prenijeli snažan vizuelni dojam, koji ulijeva snagu i povjerenje u tadašnju Socijalističku Republiku.

Tokom 80-ih ovi spomenici su privukli milione posjetilaca godišnje, posebice mladih pionira koji su željeli usavršiti svoju „patriotsku edukaciju“. Po raspadu Republike, u ranim 90-im, spomenici su potpuno napušteni, a njihovo simbolično značenje zauvjek je iščezlo.

U periodu od 2006. do 2009., belgijski fotograf Jan Kempenaers pravio je ture po bivšoj Jugoslaviji (Hrvatska, Srbija, Slovenija, BiH…) i slikao dosta melanholične ali veoma upečatljive fotografije.

Ove slike na površinu izvlače veoma bitno pitanje: Hoće li ovi nekadašnji spomenici nastaviti da postoje samo kao obične skulpture, ili će ipak dobiti na pripadajućem historijskom značaju.

S jedne strane, njihova fizička dotrajalost slika je neoprostivog nemara prema objekatima od društvenog i historijskog značaja; a s druge strane, oni su i dalje dijelovi historije očaravajuće ljepote, toliko da se mogu svrstati među prave umjetničke eksponate potpuno rasterećene ikakvim simboličkim značajem. 

MAJA BOJE I FASADE: Ne propustite proljetnu akciju na kompletnu ponudu!

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box