Portal 072info

27. Novogodišnji koncert Kamernog simfonijskog orkestra

Po dvadeset i sedmi put Zeničani su sinoć imali priliku uživati u Novogodišnjem koncertu Kamernog simfonijskog orkestra u Zenici. Ovaj najnoviji bio je jedan od najboljih, ako ne i najbolji dosad.
Nikad bolja gudačka linija, izvanredni solisti, vješto odabrani repertoar koji je ponudio za svačiji ukus ponešto, počev od svima poznatih valcera i marševa do filmske muzike i Radecki marša na kraju, a onda poslastica u vidu Hačaturijanovog valcera iz svite Maškarada odsviranog na bis, sve to je učinilo da se raziđe magla i zagađujuće čestice što pritišću pluća i svijest ove zeničke kotline već neko vrijeme.
Okrilili smo Eminu Berbić, solisticu na harmonici, uživali u izvedbama flautistice Mirne Mlikote, mezzosopranistice Larise Buro, pijaniste Bartolomeja Stankovića i pijanistice Melike Buze, posebnog iznenađenja ove večeri.
Dirigenti Tanisa Muratović, Amna Husejnagić i Nenad Tešić znalački su vodili orkestar, a s njim i publiku, na krstarenje gdje je bilo i povjetarca i bure, i ugodnih laguna i bučnih krešenda na uzburkanoj pučini. Jednom rječju skoro savršeno, jer ćemo im zbog ljepote koju su nam priuštili oprostiti par neusklađenih prvih taktova.
Još jedno nužno poređenje. Koncert je za razliku od jednog drugog netom održanog u Zenici gdje je ocvala folk zvijezda kasnila debelih sat i po, počeo na vrijeme, izveden znalački i snažno, ponudio muziku koja navodi na dobro i razgoni ružne misli i nagone.
Ovo je događaj koji nas utvrđuje u uvjerenju da Zenica ima snagu i urbani duh, ne samo zbog kvalitetnih simfoničara, nego i odabrane publike koja zna prepoznati kvalitet i pronaći prave vrijednosti u ovom tegobnom vremenu tezgarskog svaštarenja.
Na kraju iskrena zahvala simfoničarima, a posebno Ahmi Muharemoviću, direktoru Orkestra koji uvijek djeluje nekako iz sjene, bilo da je na sceni sa svojim fagotom, ili kad dogovara stotine sitnih detalja potrebnih da bi jedan ovakav umjetnički događaj bio uspješan. Očekujemo još puno sličnih trenutaka u godinama koje slijede.

Podijelite članak