30 miliona KM za finansiranje rudnika u Varešu

Adriatic Metals nedavno je povukao treću tranšu od 30 miliona dolara starijeg osiguranog duga za finansiranje projekta otvaranja rudnika u Varešu, izvještava Indikator.ba.

– Drago mi je što je sljedeća tranša duga primljena od Orion Mine Finance. Ova sredstva će se koristiti za nastavak brze izgradnje srebrnog projekta u Varešu svjetske klase, koji će isporučiti prvu proizvodnju koncentrata u novembru 2023. I dalje smo u potpunosti finansirani –  komentirao je Cronin.

Studija izvodljivosti projekta

Projekt Vareš je u potpunosti finansiran za prvo koncentriranje proizvodnje, koje se očekuje u četvrtom tromjesečju 2023.

Konačna studija izvodljivosti projekta iz 2021. može se pohvaliti robusnom ekonomijom od 1.062 miliona USD nakon oporezivanja, internom stopom povrata od 134 posto i kapitalnim ulaganjima od 168 miliona USD.

Koncesijski paket

Paralelno s građevinskim aktivnostima koje su u toku, Adriatic Metals nastavlja istraživati u Varešu i ​​svoj vrlo perspektivni koncesijski paket od 42 km2.

Ono što je jako bitno jeste da nema značajnih promjena kada su u pitanju procjene mineralnih resursa i proizvodni ciljevi u Varešu. Također, svi radovi na pokretanju proizvodnje rude odvijaju se planiranom dinamikom.