AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Uprkos svim modernim tehnologijama, računarima, pametnim telefonima, dječije odrastanje oduvijek je bilo i bit će simbolizirano jednom neizostavnom igračkom, pogotovo za djevojčice. Riječ je o lutki. Malo je poznato da i Bosna i Hercegovina ima svoju zaštićenu lutku – Adelinu.

Poseban osjećaj

Za to je zaslužna odgajateljica iz travničkog vrtića Adela Dobrić. Ova multitalentirana žena htjela je, kaže, ostaviti trag na ovom svijetu te je spojila posao i hobije i “rodila” se Adelina.

– Voljela sam šiti, mašinski, ručno,  kreirati i stvarati. Uprkos modernim tehnologijama lutka, koja se uz loptu smatra najstarijom igračkom, ideja je koja može živjeti i koja nikad neće biti prevaziđena. Htjela sam, jednostavno, ostaviti svoj trag, napraviti nešto za djecu – kazala je Dobrić.

Za izradu lutke potrebno joj desetak dana - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Za izradu lutke potrebno joj desetak dana

Adelina je jednostavna lutka, napravljena prema receptu da što je igračka jednostavnija, dječija mašta se više rasplamsa.

– Upravo to i želimo, da djeca stvore svoj svijet u kojem mogu odrastati. Pokazala se izuzetno dobro, mami poglede, ne možete da je ne primijetite, dodirnete, zagrlite. A poseban je osjećaj i doživljaj kads je djeca vide – rekla je Dobrić.

Četiri godine

Ponosna je što je od prije četiri godine Adelina postala prva i jedina zaštićena bh. lutka, a za njenu izradu treba joj desetak dana.

– Visoka je metar. Kad je malo dijete uzme, bude viša od njega i oni dobiju osjećaj da ustvari imaju prijateljicu – pojasnila je Dobrić.

Žene trebaju pokazati svoje ideje

U povodu Dana žena, Dobrić je ženama poručila da svaki dan pretvore u 8. mart.

– Mi se polako borimo da nam je svaki dan Dan žena i treba istrajati u tome. Jedna drugoj nikad ne prestati davati podršku i svoje ideje iznijeti i pokazati. Žene su danas dosta aktivnije zahvaljujući mnogim udruženjima. Kao da same sebi trebamo reći da vrijedimo i govoriti glasno – dodala je Dobrić, koja je, zahvaljujući svojoj lutki, 2018. ušla u top 10 kreativnih odgajateljica u našoj zemlji.

Avaz.ba