fd radnici rudnika
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Penzionisanje 36 bivših radnika Rudnika mrkog uglja Zenica problem je koji na ovom rudniku traje već skoro jednu godinu. Nakon što su im po izvršnim presudama uplaćena sredstva za doprinose za penziono-invalidsko osiguranje, u penziju ne mogu jer im preostali doprinosi nisu uplaćeni. Ni jutrošnji sastanak sa Upravom rudnika nije ih ohrabrio da će svoje penzije uskoro dobiti, jer sada se mora čekati da Vlada Federacije usvoji zaključak koji će omogućiti izdavanja rješenja za penziju ovoj grupi radnika.

Penzioneri na čekanju, ponovo pred kapijom rudnika. I ponovo traže rješenja da bi došli do onoga, što im u ovom trenutku znači sve – rješenje za penziju.

„Trebaju da nam se uplate samo doprinosi za nezaposlene jer smo sudom dobili – mi smo penzioneri od prošle godine, od augusta do 31.12.“, kaže Emina Dračić, bivša radnica RMU Zenica.

Penzionisanje 36 bivših uposlenika koji su stekli uvjete bilo je predmet sudskog spora.
Neuplaćeni doprinosi za penziono i invalidsko osiguranje za prethodne godine izvršnim sudskim presudama su naplaćeni. Kroz fazu restrukturiranja, rudniku je novac, oko milion maraka za penzionisanje ove grupe radnika, doznačila Elektroprivreda. Međutim, ni tu nije kraj.

„Ovog puta Poreska uprava i PIO ne žele da nam izdaju rješenja o penziji dok se ne uplate ostali doprinosi. To je nas blokiralo ponovo i ponovo nemamo rješenje za penzije. Nama je od lista odbijano za porez nezaposlene i porez za zdravstvo“, objašnjava Zijad Sinanović, predstavnik grupe bivših radnika RMU Zenica.

Doprinosi za uposlenike posljednjih desetak godina na zeničkom rudniku nisu uplaćivani redovno. Tek po stjecanju prava na penziju, obaveze prema državi su izmirivane. I nije prvi put da se na takav način uposlenici šalju u penziju.

„Mi smo izvršili uplatu doprinosa za penziono osiguranje i sljedeći korak je da se spiskovi dostave vladajućem društvu, vladajuće društvo treba da uputi na sjednicu Vlade Federacije da se da zaključak da se izdaju rješenja o penzionisanju“, navodi Isad Turalić, v.d. direktora RMU Zenica.

Ukoliko se uskoro ne pronađe rješenje za ovu grupu radnika, spremni su, ponovo, pokrenuti sudski spor i tako ostvariti prava, koja već duže od godinu traže od institucije do institucije. Njihova rješenja za penzije, nadaju se i na rudniku, bit će pravac i za penzionisanje radnika koji uskoro stječu uvjete, a za čije je doprinose, sada već osiguran novac.