windows1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 20:30
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
FIXGEHALT

Prije 36 godina, 20. novembra 1985. godine Microsoft je lansirao svoj prvi Windows 1.0.

NER FIT

Windows je lansiran kao nasljednik MS-DOS sistema.

Windows 1.0 zahtijevao je dvije diskete, 256 kilobajta memorije i grafičku kartu.

Ako ste željeli da simultano radite na više programa, bio vam je potreban PC sa hard diskom i 512 kilobajta memorije.

Tekst se nastavlja nakon reklame

DOS je bio operativni sistem bez grafičkih prozora. Dakle, kada biste pokrenuli računar pojavio bi se DOS upit. Morali ste da znate komande i unesete ih, kako biste pokrenuli neki program ili nešto uopšte uradili na računaru.

MC-DOS je radio jednu po jednu stvar. Da bi se koristio drugi program, prvi program morao je da se zatvori i unese komanda za otvaranje drugog programa.

Windows 1.o najavljen je 1983. ali je njegov razvoj trajao dvije godine.

Trebalo je da dobije drugo ime, ali je nazvan “Windows” (prev. engl.-prozor) kako bi opisao “prozore”, odnosno računarske okvire koji bi se pojavili na korisnikovom ekranu. Padajući meniji, trake za pomijeranje, ikonice, olakšali su upotrebu programa. Zapravo, ovo je preteča Windowsa koji danas koristimo.

Uz njega, korisnicima je na raspolaganju bio MS DOC program za upravljanje datotekama, programi za crtanje i pisanje, bilježnica, kalkulator, kalendar, kartica za podatke, sat i Reversi igra.

Kritičari nisu bili zadovoljni njegovim performansama. Zamjerke su se odnosile na rad sistema kada je pokrenuto više aplikacija, ali i na Microsoft-ovo promovisanje korišćenja miša (koje nije bilo zastupljeno u to vrijeme, sve komande unosile su se pomoću tastature).

Windows 2.0 zamijenio ga je u novembru 1987. Ipak, Microsoft je ovu verziju podržavao duže od bilo koje druge, čitavih 16 godina (do 31. decembra 2001. godine).

LIDER