Saznajte zašto je vožnja biciklom najbolja rekreacija

Saznajte zašto je vožnja biciklom najbolja rekreacija

ljetovanje-0806-5Sunčano proljetno vrijeme najbolje je za rekreaciju u prirodi. Međutim, biciklo ne mora biti samo rekreativno sredstvo za slobodno vrijeme već je i idealno prijevozno sredstvo. 

Ako puno radite i imate brojne obaveze koje vam ne ostavljaju previše vremena za fizičku aktivnost i vježbanje, vožnjom bicikla do posla ili fakulteta možete odraditi odličan trening. Osim što ćete uštediti vrijeme i novac, napunit ćete se pozitivnom energijom za ostatak dana, a pritom svakim danom sve više raditi na jačanju tjelesne kondicije, mršati i jačati mišiće.

U sat vremena potrošite i do 640 kalorija

Vožnja bicikla je jedna od najučinkovitijih rekreativnih aktivnosti jer su aktivirane sve mišićne grupe, a uz redovnu vožnju, vaše tijelo vrlo brzo će se oblikovati i postati fit. Nakon dvije do tri sedmice redovne vožnje bicikla bit ćete ponosni na savršen oblik svojih nogu jer pedalanje zahtjeva rad svih mišića nogu. Također su aktivni i mišići donjeg dijela leđa i trbušni mišići koji zadržavaju pravilan položaj tijela na biciklu. 

Želite li izgubiti višak kilograma koje ste nakupili za vrijeme zime, ugodno ćete se iznenaditi pozitivnim rezultatima nakon redovne vožnje bicikla. Prosječna osoba s oko 60 kilograma u sat vremena vožnje može potrošiti i do 500 kalorija, a ona od 80 kg oko 640 kalorija. Želite li otopiti više kalorija, pojačajte intenzitet vožnje. 

Vožnja biciklom smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Osim mršanja i jačanja mišića, vožnja bicikla idealna je za prevenciju od srčanih oboljenja. Samo 30 minuta vožnje bicikla dnevno može značajno smanjiti rizik od obolijevanja kardiovaskularnog sistema. Pritom nisu potrebni veliki napori već je dovoljno da rekreativno i lagano vozite biciklo bez većih naprezanja. 

Uz redovnu vožnju bicikla vratit ćete energiju jer je dokazano da vožnja biciklom povećava nivo energije u tijelu za 20 posto. Razlog je poticanje mozga na izlučivanje dopamina, hormona koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

24sata.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE