Portal 072info

3D printing, vinil i robotika: BiH dobija laboratorij za “pravljenje gotovo svega”

Screenshot 1 1834
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Bosni i Hercegovini se ove sedmice otvara mjesto za napredne tehnologije digitalne fabrikacije koja omogućava bilo kome da napravi sve (ili gotovo sve) što se može zamisliti.

Udruženje FabLab, u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu (CIS) i Univerzitetom u Sarajevu (UNSA), 07.10.2020. otvara Laboratorij za digitalnu fabrikaciju – FabLab. Uspostavom FabLaba, Bosna i Hercegovina se prvi put našla na svjetskoj mapi inovacija i digitalne fabrikacije.

Udruženje FabLab Sarajevo je nevladina, neprofitna organizacija i jedna od 2.000 takozvanih fablaboratorija (skraćenica eng. riječi ‘Fabrication Laboratory’) u svijetu. FabLab Sarajevo je otvorena, inkluzivna organizacija (koju mogu koristiti svi zainteresovani iz šireg kruga javnosti) za transformaciju pojedinačnih ideja u prototipove uz pomoć modernih tehnika i tehnologija (3D printeri/skeneri, vinil rezači, robotika/elektronika, itd.) sa ciljem da se napravi “gotovo sve”. Svrha našeg FabLaba je da učinimo nauku i inovacije pristupačnim svima.

Namjera FabLaba je da učini nauku i inovacije pristupačnim svima i potakne interes naše zajednice za 3D tehnologijama, kao i šire uvođenje naprednih digitalnih tehnologija u industriji, javnim organizacijama i akademskim institucijama.

“FabLab je mjesto za stvaranje, igru, podučavanje i inoviranje. Ovdje sve zainteresirane osobe (bez obzira na godine, iskustvo ili obrazovanje) mogu otkriti kako svoje ideje oblikovati u prototipove ili funkcionalne i održive test verzije proizvoda. Ideja za uspostavu FabLabova širom svijeta potiče sa svjetski poznatog lidera u inovacijama, univerziteta MIT (Massachusetts Institute of Technology)”, navodi se u saopćenju FabLaba.

Navodi se kako je Fablab u Sarajevu je otvorena, inkluzivna i kreativna radionica sa modernim digitalnim kapacitetima koja promoviše otvorene inovacije.

Naime, kroz inovativne projekte povezuje univerzitete, naučne insititucije i škole sa industrijom i poduzetnicima, a FabLab će pružati i podršku u području sticanja naprednih digitalnih vještina kroz vlastiti STEMIE program edukacije, kako bi potaknuo interes za STEM područja i ohrabrio buduće generacije da nastave karijeru u ovim oblastima.

U saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije, FabLab će biti otvoren i za radionice studenata za podučavanje i vježbanje u okviru praktične nastave, a sve u cilju podsticanja vrhunskih inovacija i kreativnog učenja.

“Želimo biti ključni resurs znanja i vještina koji će pomoći ljudima da ostvare svoje ideje i započnu proces stvaranja novog proizvoda. Jednom kada nešto osmislite, mi ćemo vam pomoći u daljnjem procesu. Bez obzira na to da li se radi o rješenju nekog svakodnevnog problema ili, na primjer, izradi sofisticiranijeg projekta za poduzetnike koji se nadaju da će ga nekad komercijalizirati”, izjavio je Edin Škaljić, osnivač FabLaba.

Anida Čmanjčanin, suosnivačica FabLaba, kaže kazala je kako je cilj uspostaviti FabLab u svakom našem većem gradu sa lokalnim partnerima u naredne tri godine, te u svakom manjem mjestu u narednih pet godina.

“Podrška Univerziteta u Sarajevu i Centra za interdisciplinarne studije, kao i vodećih kompanija u BiH poput Symphony, BH Telecom, QSS i mnogih drugih, omogućila je uspješnu uspostavu FabLab-a. Uzbuđeni smo što imamo integralnu ulogu u otvaranju prve Fab laboratorije u BiH”, zaključila je Čmanjčanin.

Ceremonija otvorenja FabLaba će biti upriličena u srijedu, 7. oktobra u 17 sati na adresi Zmaja od Bosne 8, Kampus Univerziteta u Sarajevu, CIS zgrada.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Klix


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6