40 GODINA UMJETNIČKOG RADA MURATA JAŠAREVIĆA Izložba u Muzeju grada

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Muzej grada Zenice predstavlja retrospektivnu izložbu svjetskog majstora fotografije Murata Jašarevića.

Znameniti zenički fotograf ovom izložbom, trinaestom samostalnom, obilježva 40 godina umjetničkog rada.

Pored profesionalnog bavljenja fotografijom uključuje se u rad Foto kluba Zenica 1968. , čiji je član do 2000 godine, kada osniva Art foto grupu koja okuplja članove iz cijele Bosne i Hercegovine.

Učestvovao je na 198 kolektivnih izložbi fotografija i dijapozitiva.

O njegovim fotografijama književnik Atif Kujundžić je zapisao:

„Na ovim fotografijama sve je veoma pažljivo ugrađeno i svako sagledavanje ima odgovor na sve poticaje i pitanja: opći plan i konkretan sadržaj, kolorističke vrijednosti i ukupan ishod bavljenja. To su fotografije na kojima jasno razaznajemo visoko profesionalno umijeće koje odgovara jednako visokim umjetničkim zahtjevima fotografa, njegovu ljudsku zrelost, umjetničku i poetičku izgrađenost, ali i nevjerovatnu lirsku sposobnost transpoziciju pogleda u krajolik do fotografije ispred koje smo stali.

Murat Jašarević je umjetnički fotograf koji nema praznog hoda.“

Ozren Božanović, predsjednik AUF-a ističe:

„Murat Jašarević, je jedan od rijetkih fotografa koji je na svoj specifičan način, bilo da se radi o motivu ili tehnici, yabilježio vrijeme u kojem je živio, pejzaže bosanskih krajolika, portrete običnog svijeta. Kako se fotografijom počeo baviti veoma rano, on je i kao profesionalni fotograf ostao jedan od rijetkih koji je opstao u svijetu umjetničke fotografije.“

„Na njegovim fotografijama je vidljivo da je zanat izučio“ o njemu je rekao Nikola Marušić “kod velikih fotografskih salon majstora u Travniku. Svoj stvaralački nemir izražavao je u likonim inerpretacijama krajolika i života stočara sa Vlašića, atmosfere i baštine juga Hercegovine, prostranstva i tišine ravne Slavonije i Vojvodine. On se ispoljva z izuzetnoj tehničkoj perfekciji i obradi samog materijala, uvijek datoj u efektnim kontrastima površine, tonaliteta sivog i crnog, savršeno ih komponujući…”

Za retrospektivnu izložbu u Muzeju grada Zenice odabrane su njegove najbolje fotografije iz bogatog opusa do sada izlaganih, uglavnom one koje su odabrane za neobjavljenu autorsku fotomonografiju, koja već deset godina čeka na raspoloženog izdavača.