Portal 072info

459 hiljada dolara za stanice za mjerenje kvalitete zraka

U budućnosti bismo preciznije i efikasnije mogli mjeriti zagađenje u bh. gradovima – danas su postavljene dvije nove mjerne jedinice u Prijedoru i Goraždu, dok su ponovo stavljene u funkciju one na Ivan Sedlu i u Banjaluci.

Izvještaj Evropske agencije za okoliš pokazuje procjene da se u BIH svake godine gubi 44 hiljade godina života zbog čestica prašine, nitrogen dioksida ili zagađenja ozona.

Inače, Bosna i Hercegovina je država u kojoj je procijenjeno da je zagađenje zraka izazvalo više od 3.500 preuranjenih smrti u 2014. godini.

Zahvaljujući programu UN-a za okoliš, isporučene su dvije nove stanice za monitoring kvaliteta zraka u BiH i ponovo su stavljene u funkciju dvije postojeće.

“Savremeni novonabavljeni uređaji dio su sveobuhvatne mreže stanica za monitoring kvaliteta zraka u BiH, te kao takvi prave primjer povezanosti ljudskog zdravlja i stanja okoliša”, kazao je danas Jan Dusik, direktor Regionalnog ureda za Evropu UNEP-a.

“Ja mislim da to u svijetu ne postoji, da obično radioaktivni otpad se nakon obrade vraća u zemlju porijekla ili se odlaže na mjestu nastanka u specijalizovanim kontejnerima na specijalizovanim mjestima”, istakla je Srebrenka Golić, ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS.

“Ovo je važno, jer ćemo ovim projektom ojačati infrastrukturu koja se odnosi na monitoring kvalitete zraka u BiH. Za nabavljanje nove opreme i popravljanje stare izdvojeno je 459 hiljada dolara. Upravo danas je proradila i internet stranica ‘www.hidrometeo.ba’ gdje će se svakog trenutka očitavati prisustvo čestica ali i uobičajnih parametara vlažnosti zraka, vjetrova i tako dalje”, kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
ba.n1info.com
Podijelite članak