Greta Thunberg: Koronavirus nam je pokazao koliko je nauka važna

Greta Thunberg: Koronavirus nam je pokazao koliko je nauka važna

Aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg je upozorila da stručnjake za klimu ignorišu. Podsjetila je i na važnost nauke za dobrobit čovječanstva.

Smatra da stručnjake ignorišu bez obzira na to što je pandemija koronavirusa pokazala koliko su oni i nauka bitni. Za nju je pandemija samo potvrdila da, kako je rekla, ne možemo bez nauke, ali da su tokom pandemije ljudi slušali samo jednu vrstu naučnika. Očekuje da i drugi nakon pandemije shvate važnost nauke.

“Ali, do sada smo slušali samo jednu vrstu naučnika ili vrste naučnika, ne i stručnjake za klimu. Ne slušamo naučnike koji rade na bioraznolikosti i to se naravno mora promijeniti”, napomenula je Thunberg u intervjuu za BBC Radio.

Skeptična je po pitanju obećanja država da će smanjiti emisije štetnih gasova. Prema njenim riječima, više se ne mogu postavljati dugi rokovi kada će se to postići, već je potrebno odmah raditi na tome.

Također, očekuje da će izbor Joea Bidena za američkog predsjednika značiti, kako je kazala, početak nečeg novog. On je najavio da će Sjedinjene Američke Države ponovo pristupiti Klimatskom sporazumu iz Pariza, podsjeća dnevni list Guardian.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE