Portal 072info

5 do 12 za zaustavljanje nasilja na sportskim terenima

Nemile scene na Bilinom Polju u Zenici rezultovale su suspenzijom dva igrača Željezničara, a protiv trojice je pokrenuta istraga. U Mostaru su juče navijači bacali pirotehničkih sredstva na publiku. Još jednom je dokazano da bezbjednost na sportskim terenima u BiH nije na zavidnom nivou.

Izgrednici nisu adekvatno kažnjeni, sve se svede na novčane kazne koje uglavnom plaćaju sportski klubovi. Zakon o sprečavanju nasilja i adekvatne kazne na državnom nivou ne postoji. Pokrenuta je nova inicijativa za njegovo donošenje.

Šta još treba da se dogodi da bi oni koji donose Zakone, donijeli Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim terenima. Proteklih godina na terenima BiH gubili su se životi, razbijale glave, uništavala imovina. Republika Srpska ima svoj Zakon, Federacija BiH je imala Nacrt 2014., pojedini kantoni imaju svoje zakone, koji su konfuzni.

“Taj zakon ne bi ugrozio ničiji nacionalni interes. Ugroženi su nacionalni interesi svih naroda u BiH, bez tog zakona. Djeca stradaju, bilo je smrtnih slučajeva. Bojim se da ako ga ne uvedu, mogli bi imati ponovo pogubne posljedice”, smatra sportski novinar Bakir Tiro.

Uslov za dobru fudbalsku predstavu nisu samo igre dva tima ili atmosfera na tribinama, već i ponašanje samih gledalaca. Upravo zbog lošeg ponašanja fudbal je dolazio u drugi plan.

“Juče u Mostaru baklja je pala dva metra od djeteta, a u Zenici i na terenu i na tribinama izljev primitivizma”, dodao je Tiro.

Zvaničnicima u ovoj zemlji nije bila dovoljna ni smrt Vedrana Puljića u Širokom Brijegu u oktobru 2009. da donesu rigorozne Zakone. Inicijativa koju je uputio poslanik SDP-a Denis Bećirović tek treba da natjera Savjet ministara BiH da izradi jedan ovakav zakon koji će sankcionisati protivpravno ponašanje, odgovornost sportskih klubova, ali i rigoroznije kazne za gledaoce koji krše Zakon.

“Da vrlo jasno sankcioniramo i suzbijemo nedolično ponašanje, nerede i nasilje prije i za vrijeme sportskog takmičenja ili priredbe”, ističe Denis Bećirović.

U sportskim klubovima kažu da je možda vrijeme i da sami preuzmu inicijativu i da sa Savezima krenu u obračun sa huliganstvom. Kažu, na kraju uvijek oni ispaštaju.

“Treba direktno prstom pokazati ko je to izazvao. Imaju organi reda koji trebaju to odmah sprovesti u zatvor, kazniti, zabraniti 5 godina dolazak na stadion. Onda bi se znalo kako bi se svako ponašao”, tvrdi Zdravko Šavija, predsjednik FK Slavija.

Dok se po uzoru na Englesku ne donesu rigorozna pravila, na tribinama će raditi svako šta hoće, a odlazak porodično na utakmicu i podrška voljenom klubu biće rizik koji na sebe niko neće preuzeti.

N1

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak