5 genijalnih trikova koji produžuju rok trajanja hrane

Hrana je skupa, pa naučite produljiti rok njenog trajanja. Znamo nekoliko trikova koji vas neće koštati ništa, a pomoći će vam da dodatno uštedite na kućnom budžetu.

1. Gljive čuvajte u papirnatom vrećici
Za dugotrajnu svježinu gljiva važno je da plodovi budu suhi, i spremljeni na tamno mjesto. Zato su papirnate vrećice (škrnicle) mnogo bolji saveznici od plastike. Ako vam se gljive previše osuše u hladnjaku, nakratko ih namočite u vodi, i tko ih osvježite.

2. Svježi peršin tretirajte kao buket cvijeća
Kad kupite svježe bilje, umjesto u plastičnu vrećicu, uronite stabljike u čašu vode i stavite blizu prirodnog izvora svjetlost – npr. prozora. Na taj način usporit ćete proces truljenja, a dobit ćete i efektne buketiće, koji će poboljšati miris cijeloga doma.

3. Omotajte alumijsku foliju oko stapki celera
Želite li vam da vam stapke celera budu hrskave i svježe što je dulje moguće, omotajte ih u aluminijsku foliju. Aluminijska folija sprečava ispuštanje plina iz povrća koje je zaslužno za prerano truljenje. Od velike koristi ovo pomagalo ima i kod produljivanja roka trajanja banana.

4. Nemojte stavljati rajčice u hladnjak
Ne samo da temperature u hladnjaku uništavaju okus i teksturu rajčice, već i uništavaju sam plod. Da biste izvukli maksimum iz rajčica, držite ih na kuhinjskom stolu, te im dopustite da dozriju do svog maksimuma na sobnoj temperaturi.

Copy

5. Budite oprezni sa skladištenjem jabuka
Stavite li jabuku u vreću krumpira, spriječit ćete da ovo povrće počne klijati i tako mu produljiti trajnost. No, jabuke ispuštaju plin etilen koji će izazvati kvarenje većine drugog voća i povrća. Najbolje bi bilo jabuke staviti u plastičnu vrećicu i tako pohraniti u hladnjak.

Prethodni članakRAZBOJNIŠTVO U ZENICI: Dvije osobe upale u kuću i ranili jednu osobu
Sljedeći članakČaroban zalazak sunca iznad Zenice (FOTO)