Portal 072info

5 pravila uz koje više nećete imati žute zube

607_20130910135628_smile

Pravila higijene usne šupljine nalažu pranje zuba nakon svakog obroka, no zbog njezina konzumiranja u prilikama i situacijama kada to nije moguće, događa se da četkicu za zube koristimo samo nakon buđenja i prije spavanja. No, određene prehrambene navike mogu pomoći da zube održite zdravima i bijelima.

Pijte čaj

Crni i zeleni čaj sadrže polifenele, antioksidante čija je vrijednost i u tome što ublažavaju taloženje plaka (žutih naslaga) na zubima i tako smanjuju mogućnost nastanka karijesa. 

Ove će vrste čajeva također ublažiti zadah jer sprečavaju razvoj bakterija koje ga uzrokuju.

Izbjegavajte ugljikohidrate u međuobrocima

Vrećica čipsa može štetiti zubima jednakom mjerom kao i kriška kolača. Svi ugljikohidrati se razbijaju u jednostavne šećere koji se pak pretvaraju u bakterije zaslužne za nastajanje karijesa.

Budući da se transformiraju u ljepljivu masu, uvlače se između uzrokujući tako nastanak zubnih bolesti. Ugljikohidrate jedite isključivo u vrijeme obroka, odnosno s većom količinom hrane,kada se proizvodi više sline zadužene za ‘pranje’ usne šupljine.

Pijte na slamku

Većina sokova i energetskih pića (čak i onih dijetalnih i bez šećera) sadrži citrusnu i fosfornu kiselinu koje uništavaju zubnu caklinu. Ukoliko pijete slamkom napitak ćete unijeti u stražnji dio grla, zbog čega će biti u minimalnom doticaju sa zubima.

Povećajte unos vitamina C

Vitamin C jedan je od ‘najsvestranijih’ vitamina koji između ostalog održava zdravlje zubnog mesa. Oni koji dnevno unose manje od 65 miligrama vitamina C (jedna naranča primjerice sadrži 80 mg vitamina C) skloniji su bolesti zubnog mesa od onih koji redovito konzumiraju namirnice koje u sadrži ovaj nezamijenjivi vitamin.

Unosite barem 800 miligrama kalcija dnevno

Čak 99 posto unesenog kalcija u tijelo otpada na zubi i kosti. Oni koji konzumiraju manje od 800 miligrama kalcija dnevno pod većim su rizikom od bolesti zubnog tkiva. Kalcij pomaže zubnu kost održati čvrstom, a upravo ona drži zube na mjestu. Preporučena količina kalcija za žene je 1,000 miligrama za žene mlađe od 50 godina i 1,200 miligrama za one starije od te dobne granice.

federalna.ba/zadovoljna.dnevnik.hr

Podijelite članak