Portal 072info

5 riječi kojima nije mjesto u životopisu

Životopis je još uvijek najvažniji dio selekcijskog procesa jer s njim sve započinje.

Nije tajna da stručnjaci za ljudske potencijale sve više cijene raznovrsnost i kvalitetu materijala koju posloprimci šalju prilikom prijave za posao. Stoga upozoravaju da ne bi smjelo dolaziti do korištenja šablonskog, napuhanog i izlizanog stila pri predstavljanju.

I dok ovo možda i ne zvuči kao velik problem, uzmite u obzir da je vaš životopis samo jedan u mnoštvu onih koji će se razmatrati za određenu radnu poziciju, i to često od strane samo jedne osobe. Ako osoba koja čita vaš životopis ima problema s razumijevanjem vaših misli, ne smatra da je odabir riječi relevantnim, ili pak vaš životopis ničim ‘ne iskače’ od ostalih, imate problem već u prvom koraku selekcijskog procesa. Budite svjesni činjenice da zadatak HR menadžera/regrutatora nije čitanje između redaka i dešifriranje skrivenih poruka, te se pri pisanju životopisa pokušajte staviti ‘u njihovu kožu’.

Kako vaš vaša prijava za posao ne bi završila slanjem odbijenice, potrudite se da ne koristite ovih 5 riječi u vašem životopisu.

1. “Pomagao/la …”

Potencijalni posloprimci obraćaju pozornost na skromnost pri navođenju postignuća. Jedan od načina na koji se to događa je česta upotreba glagola “pomagao/la”, ponajviše kada se radi o “suradnji” ili “doprinosu” na nekom projektu. Vjerujemo da se slažete da je razlika između tih riječi značajna te stvara potpuno drugačiji dojam o vama. Ne dopustite da vaša vrijednost padne uporabom krivih riječi te da izgleda kao da ste kuhali kave dok su drugi zaista radili. Uzmite ono što zaslužujete!

2. “Odgovoran/na …”

Ovu riječ često nalazimo u (lošem) opisu posla. Osim toga što je dosadna, isticanje ove riječi sprječava vas da navedete svoja postignuća za posao za koji ste bili odgovorni. Nemojte se svrstati u neki dosadan prosjek i predstavite se kao osoba koja preuzima inicijativu i ne čeka da im se uspjeh dogodi. Kako biste izbjegli ovaj scenarij i popravili dojam, pokušajte koristiti neke snažnije glagole kao što su “upravljao/la” ili “vodio/la” uz istaknuta postignuća.

3.”Radio/la”

Poželjno je da budete “aktivni i direktni” jer time osobi koja proučava životopis dajete jasniju sliku sebe kao radnika, a ujedno iskazujete poželjnu osobinu – proaktivnost. Glagol “radio/la” taj efekt ne postiže. Stoga, izbjegnite nejasnoće i koristite preciznije termine koji ukazuju na vaš doprinos i postignuća, kao što su  “pokrenuo/la”, “udvostručio/la”, “umanjio/la”, “ostvario/la” i slično.

4.”Preporuke dostupne na zahtjev”

Stručnjaci za ljudske potencijale su “alergični” na životopise u kojima stoji ova izjava, te smatraju da će većina kandidata koji su uistinu zainteresirani za posao priložiti preporuke bez da ih se posebno pita za iste. Stručnjaci naglašavaju da se koncept i sadržaj životopisa neće negativno promijeniti ako odmah uvrstite nekoliko jasnih ijednostavnih rečenica preporuke ili ih priložite s ostalim materijalima. Stoga – nemojte komplicirati.

5.”Komunikacijske vještine”

Cilj je da se vaš životopis razlikuje od ostalih, a isticanje komunikacijskih vještina je nešto što ‘svi rade’. Naime, biti sjajan komunikolog nije od presudne važnosti u svim poslovima, pogotovo u poslovima kao što su financije, računovodstvo i sl. Stručnjaci stoga savjetuju da se koncentrirate na sadržaj životopisa koji će sam po sebi, ako je kvalitetno sastavljen, dokazati vaše komunikacijske vještine.

Pouka – budite jasni i direktni te se potrudite izbjeći bespotrebne komplikacije i otrcane kliše te se istaknite riječima koji govore o vama kao radniku.

Podijelite članak