5 zimskih navika zbog kojih se najbrže debljamo

Zima je kod brojnih sinonim za debljanje, no nabacivanje kilograma u periodu hladnijih dana ne treba uzimati zdravo za gotovo. Naime, stručnjaci navode kako je zimska vrsta debljanja vrlo rizična za zdravlje, naime u periodu kraćih dana a dužih noći skloniji smo konzumirati tešku, nezdravu hranu koju, s obzirom da se ne krećemo, nemamo gdje ni potrošiti. Naše tijelo postaje spremište masnoća, a takvoj situaciji pogoduje ovih 5 liših navika.

1. Pretjerano konzumiranje ugljikohidrata

Hrana za kojom brojni žude tijekom zimskog perioda najčešće se svodi na velike količine ugljikohidrata. Žudnja za njima posljedica je ‘zimske tuge’, sezonskog afektivnog poremećaja u kojemu brojni duge noći krate brzopoteznim zalogajima poput slatkiša, kolača i sendviča. 

Rješenje je u zamjeni takvih namirnica zdravima, poput voća i povrća, kuhani hladni krumpir sa malo maslinovog ulja i posut bademima produžit će u dugačkim noćima osjećaj sitosti. . Istraživanja su dokazala kako omega-3 masne kiseline pozitivno djeluju na kardiovaskularni sustav, podižu raspoloženje, daju snagu. Malo lososa, srdelice filetirane posute češnjakom izvrsni su dodaci u sendviču. Žudnju za slatkim možete utažiti i šalicom vruće čokolade koja ukoliko je udio kaka veći o d 54 posto podiže razinu HDL kolesterola te poboljšava raspoloženje.

2. Zatvaranje u kuću i nedovoljno vremena provedenog na čistom zraku

Manjak sunčeve svjetlosti zimi uzrokuje pad razine hormona serotonin, inače zaslužnog za dobro raspoloženje. U takvim danima kada ne iskoristimo niti malo sunčeve svjetlosti brojni su skloni posezati za brzopoteznim podizačima energije, slatkom i fast food hranom. 

Takve zalogaje i uspavano tijelo metabolizam ne oprašta, pri čemu osim masnoća koje se talože na kritičnim mjestima tijela naša probava postaje lijena. Barem 15 minuta dnevnog izlaganja suncu, ma makar to bili samo lice i ruke povećat će razinu D vitamina u tijelu, isti učinak na njegovo podizanje im plava riba pa smo onda skloniji pronalaženju utjehe u slatkišima i hrani. Povećajte razinu vitamina D jedući više plave ribe, žumanjak te goveđa jetra su također poželjni za konzumaciju.

3. Previše gledanja televizije

Istraživanja provedena na sveučilištu Vermont u kojemu je sudjelovalo preko 100 osoba, čija je težina mjerena po tjednima tijekom mjesec dana zimskog perioda donijela je zanimljive podatke. Naime isiptanici su dva tjedna proveli u navici gledanja televizora preko 5 sati dnevno tijekom kojeg su posezali za grickalicama, a potom dva tjedna sa samo 3 sata dopuštenog konzumiranja programa i bez grickalica. 

Dokazano je kako su tijekom perioda zabrane u prosjeku sagorjeli dodatnih 119 kalorija na dan. Trik je jednostavan ukoliko se odlučite TV gledati duži period zaposlite barem ruke peglanje, pranjem suđa jer na taj način nećete imati potrebu zaposliti usta.

4. Nedovoljan unos vode

Zimi smo skloniji umjesto za vodom u trenucima žeđi posegnuti za raznoraznim napitcima često nezdravima čiji je sastav uglavnom šećer. To najčešće činimo jer nam hladno vrijeme umanjuje želju za običnom vodom, no zaslađena s malo meda ili s par kapi limuna voda može biti itekako ukusna i dalje zdrava.

Naime ispijanje vode umanjuje želju za masnim namirnicama, a povećava potrebu za voćem i povrćem. Suprotan efekt izazivaju

gazirana pića koja povećavaju želju za masnijom i nezdravom hranom koja uzrokuje kilograme viška.

5. Zaobilaženje zelenjave na tanjuru

Omiljeno svježe povrće brojnih u zimskom periodu nije dio tanjura, tikvice, rajčice, paprike, krastavci su zdravi zalogaje na koje valja sačekati do polovice svibnja. U međuvremenu brojni ne traže zamjenu za njih u zimskoj zelenjavi, nego posežu samo za krumpirom i mesom, što je potpuno pogrešno i ostavlja najveći trag na kilaži. 

Naime i zima svoje borce za zdravlje ima u povrću, cvjetača, prokulice, kiselo zelje, cikla, samo su neki od junaka koji u sebi sadrže malo kalorija, obilje vitamina i minerala te vlakana s kojima se najbolje boriti protiv taloženja masnoća. 

 

cafe.ba