50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik u Bosni i Hercegovini doživio je neki oblik seksualnog nasilja, a među njima su 80 posto djevojčice.

Ova zabrinjavajuća statistika naglašava potrebu za većom pažnjom na sigurnost djece na internetu, s posebnim fokusom na prijetnje seksualne eksploatacije i zlostavljanja.

Iz UNICEF-a BiH istaknuto je kako je prijetnja seksualne eksploatacije na internetu najalarmantnija. Nineta Popović, voditeljica Odjela za komunikacije UNICEF-a u BiH, izjavila je da više od trećine mladih u 30 zemalja prijavljuje da su bili maltretirani putem interneta, a svaki peti učenik zbog toga preskače školu.

Prijetnje i rizici na internetu

Internet je omogućio prestupnicima lakši pristup potencijalnim žrtvama, omogućujući im dijeljenje slika i poticanje drugih na slične prekršaje. Djeca su posebno ranjiva na ove prijetnje, jer mogu biti viktimizirana kroz proizvodnju, distribuciju i konzumaciju materijala za seksualno zlostavljanje. Zlostavljači često pokušavaju upoznati djecu lično ili ih pozivaju na eksplicitni sadržaj.

U digitalnom svijetu, svaka osoba sa bilo koje lokacije može kreirati i pohranjivati seksualno iskorištavajući sadržaj. Oko 80 posto djece u 25 zemalja izjavilo je da se osjećaju u opasnosti od seksualnog zlostavljanja ili eksploatacije na internetu. Seksualni prestupnici čak mogu uživo prenositi zlostavljanje iz granica svojih domova, usmjeravajući zlostavljanje djece na zahtjev udaljenih korisnika.

Istraživanje u BiH

Istraživanje koje su sproveli Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) i UNICEF u BiH pokazuje da je više od 50 posto ispitane djece doživjelo neprijatnosti na internetu. Više od 85 posto djece nije nikome prijavilo ove incidente, što ukazuje na potrebu za boljom komunikacijom i podrškom. Takođe, svako drugo ispitano dijete mlađe od 11 godina ima profil na nekoj društvenoj mreži.

UNICEF radi na tome da internet učini sigurnim mjestom za učenje, druženje i izražavanje djece. Organizacija sarađuje s vladama kako bi se zalagala za neophodne regulative i s tehnološkim kompanijama na promoviranju sigurnosnih mjera. Podržavaju ministarstva obrazovanja da podučavaju djecu digitalnoj pismenosti i sigurnosti na internetu.

Plavi telefon

Plavi telefon, linija za pomoć koju podržava UNICEF, primila je tokom prošle godine 13.251 poziv. Najčešći razlozi za traženje pomoći su mentalno zdravlje (strah i anksioznost, depresija, samoubistvo i samopovređivanje), zlostavljanje i nasilje, vršnjački odnosi i odnosi u porodici. U izvještajnom periodu zaprimljene su 44 prijave o sumnji na nasilje, obuhvatajući 69 osoba, uključujući 22 djevojčice, 17 dječaka, 26 žena i 4 muškarca.

UNICEF u BiH zalaže se za dostupnost ovakvih usluga svakom djetetu 24 sata dnevno, ali i za intenzivniji rad na prevenciji nasilja i jačanju porodica.

S obzirom na alarmantne podatke, ključno je osigurati sigurnost djece na internetu kroz edukaciju, regulative i podršku, kako bi internet postao sigurno mjesto za sve.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica