Tri stvari koje odmah morate uraditi nakon vježbanja

Tri stvari koje odmah morate uraditi nakon vježbanja

Ono što ćete učiniti nakon vježbanja podjednako je bitno kao i zagrijavanje. Saznajte kako izbjeći upalu mišića, vrtoglavicu ili dehidraciju.

1. Istegnite se

Upravo ste potrošili pola sata ili sat vremena naporno vježbajući – sada bi trebalo da posvetite bar pet minuta svojim umornim mišićima. Fokusirajte se na razgibavanje od glave do pete, a posebno na tetive, kvadricepse i gluteuse jer su oni najaktivniji tokom vježbanja. Ne zaboravite ni na trbušnjake!

2. Napunite se energijom

Drugim riječima: pojedite nešto. Upravo je hrana ono što vam omogućava da idete dalje i postignete maksimum. Zahvaljujući njoj, organizam se oporavlja i obnavlja. Najbolje je napraviti miks ugljenih hidrata, proteina i masti. Ako niste raspoloženi da prezalogajite nešto, popijte energetski napitak ili čokoladno mlijeko.

3. Hidrirajte se

Intenzivan trening obično znači dosta izgubljene tečnosti putem znojenja. Iako neprestano unosite vodu tokom vježbanja, može se desiti da unesena količina nije dovoljna. Pobrinite se da sadrži dovoljno elektrolita jer preko znoja gubite i soli. Šta to znači? Osjećaćete se bolje ukoliko nakon vježbe popijete sok od paradajza, jogurt ili pojedete malo zeleniša.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE