Ambasade Bosne i Hercegovine u SAD-u i u Kanadi nisu ispoštovale instrukciju Minsitarstva vanjskih poslova BiH o spuštanju zastava na pola koplja kako bi 11. juli bio dostojanstveno obilježen i odata počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Informaciju da u Washingtonu nije ispoštovana ova instrukcija prenio je novinar i politički analitičar Erol Avdović, dok je za situaciju u Kanadi javnost izvijestio Institut za istraživanje genocida Kanada.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH pak još prikupljaju informacije od ambasadora o postupanju po instrukciji, koja je po formi obavezujuća i ambasadori su je, kako je pojašnjeno, dužni ispoštovati.

Kada dobiju sve informacije, reakcija će zasigurno uslijediti, samo još nije poznato kakva tačno.

Ambasador BiH u Kanadi je Marko Milisav, a u SAD-u Bojan Vujić.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH instrukciju je uputilo svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH u svijetu.

Istovremeno, Vijeće ministara BiH, zbog protivljenja ministara koji dolaze iz RS-a, nije donijelo odluku o proglašenju 11. jula 2021. godine Danom žalosti na području cijele države.

Prošli je mjesec predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, lider SNSD-a i negator genocida, najavio da će srpski kadar u bh. diplomatskim misijama širom svijeta odgovarati samo njemu i zatražio da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE