6. april – od oslobođenja do opsade

Sarajevo obilježava svoj dan, 6. april, Datum kad su se u bližoj i nešto daljoj prošlosti grada dogodile sudbinske stvari. Sudbina se poigrala na isti datum i 47 godina kasnije, 6. aprila 1992. godine. U napadu srpskih snaga i četvotrogodišnjoj opsadi koja će uslijediti, najdužoj u novijoj historiji ratovanja, na grad će pasti nebrojeno granata, bit će mučen glađu, svakodnevnim bježanjem od smrti. Danas je Sarajevo slobodan grad, a 6. april obilježava kao Dan oslobođenja i Dan grada.

Šesti april najznačajniji je datum u historiji glavnog grada BiH.  Šestog aprila 1945. godine, zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota – Srba, Muslimana i Hrvata”, oslobođeno je Sarajevo. Na isti dan, 6. aprila 1992.  godine Sarajevo je opet trebalo svoje građane i patriote da ga još jednom oslobode. I opet je oslobođeno. Treba napomenuti i da je  istog dana tadašnja Evropska zajednica priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Nažalost, dok se zastava sa ljiljanima vijorila ispred zgrade UN-a u New Yorku, srpske snage granatirale su stari dio grada i otpočele najdužu blokadu jednog grada u historiji ratovanja.

Od početka opsade pa do 31. jula 1995. u Sarajevu je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće i nestalo 11.541 civil, od kojih 1.601 djete. Materijalna šteta koju je grad pretrpio tokom opsade, je neprocjenjiva. Gađani su bolnica Koševo, Jezero i Vojna bolnica, zgrada Oslobođenja, RTV dom, televizijski toranj, tramvaji,, univerzitetske zgrade, groblja, Vijećnica, vjerski objekti, zgrada Parlamenta…Grad je ostao bez struje, grijanja, vode, lijekova i ostalih medicinskih potrepština.

Sarajevo je 6. aprila dokazalo da nema sile koja je u stanju pokoriti njegov duh, poručiuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Kaže da je 6-og aprila Sarajevo potvrdilo spremnost da po svaku cijenu slobodu i ono što je duh Sarajeva odbrani.

“Sarajevo je grad boraca, talentovanih ljudi koji su u stanju sve da pobijede i koji su sve nanovo pobijedili”, rekao je Bakir Izetbegović predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Povodom dana grada Sarajeva, položeno je i cvijeće te odata počast na na spomen obilježju Vječna vatra, šehidskom mezarju Kovači, te spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.  U sarajevskoj Vijećnici bit će održana svečana sjednica Gradskog vijeća, te dodijeljena priznanja i nagrade za najzaslužnije.

federalna.ba

Prethodni članakTeletović oborio 21 godinu star NBA rekord
Sljedeći članakInzko, vidjeću da li ću u BiH ući kao njen državljanin ili na neki drugi način!