6 činjenica o penisu koje niste znali

6 činjenica o penisu koje niste znali

slika (22)

Većina muškaraca tokom spavanja ima tri do pet erekcija bez obzira na to jesu li sanjali o svojoj baki ili o Sofiji Vergari • Vrlo rijetko, ali moguće je da se muškarac rodi s dva polna organa.

Čitali ste, pitali ste, vidjeli ste, ali informacija o ovoj temi nikad dosta…

Promjene tokom evolucije

Muški polni organ je u prošlosti izgledao mnogo strašnije. U jednom trenutku tokom evolucije naše vrste ovaj je organ imao bodlje! Ljudski preci izgubili su tu bodljikavu strukturu prije 700.000 godina, navodi se u studiji iz 2010. objavljenoj u časopisu Nature. Naučnici nisu sigurni u namjenu bodlji, ali se pretpostavlja da je to povezano s promiskuitetnom vrstom s obzirom na to da se ovakvom specifičnom strukturom brže dolazilo do erekcije. Još jedna promjena koja se izgubila tokom evolucije jest kost muškog reproduktivnog organa ili bakulum. Većina majmuna i dalje ima tu kost, a kod ljudi se ona izgubila tokom evolucije te se sada pripadnici muškog roda oslanjaju samo na dotok i pritisak krvi, čime se postiže čvrstoća.

Veličina je važna

Kada je riječ o penisu, veličina je važna barem nekim pripadnicama ljepšeg pola. Žene koje češće doživljavaju vaginalni orgazam, kažu da je tu vrstu seksualnog klimaksa lakše doživjeti s muškarcem koji ima veći penis, navodi se u studiji iz 2102. objavljenoj u magazinu Sexual Medicine. Iako i nije potpuno razjašnjeno zašto, čini se da duži penis bolje stimulira samu vaginu i cerviks, objašnjava jedan od autora studije. U studiji iz 2013. godine, objavljenoj u magazinu Proceedings of the National Academy of Sciences, izvještava kako žene smatraju da veličina penisa varira u odnosu na muškarčevu visinu i da veći polni organ izgleda bolje na visokim muškarcima.

Dva penisa?!

Vrlo rijetko, ali moguće je da se muškarac rodi s dva polna organa. Ovo stanje nosi medicinsko ime difalus. Nažalost, ta anomalija ne znači i duplu zabavu. Muškarci s dva penisa moraju operisati genitalije kako bi bile potpuno funkcionalne.

Konstantna erekcija

Stanje koje uzrokuje čestu pojavu erekcije naziva se prijapizam. Ta iznenadna erekcija koja nije izazvana nego je zapravo potpuno neželjena, može trajati do nekoliko sati i izazvati neugodne bolove.

Prosječna veličina

Prosječna veličina penisa u erekcije je 14 centimetara, rezultati su posljednje studije iz 2013. godine, objavljenom u magazine Sexual Medicine, koje je provedeno na 1661 muškarcu. Ipak, različitost je životna pojava te su u ovom istraživanju mjere varirale od 4 do 26 centimetara. Razlike zavise i o načinu na koji je postignuta erekcija. Oni koji su mjerili penise nakon oralnog ili običnog seksa imali su veći prosjek od onih koji su erekciju postigli zahvaljujući bujnoj mašti. Takođe, zbog smanjenog protoka krvi, konzumiranje cigareta može skratiti prosječnu dužinu do 1 centimetra, navodi se u ovoj studiji.

Akcija tokom sna

Penis će tokom noći biti aktivan, iako je tokom dana bilo akcije. Ako ste bili fini i samo se mazili tokom dana, nemojte njegovu erekciju u snu shvatati lično. Većina muškaraca tokom spavanja ima tri do pet erekcija bez obzira na to jesu li sanjali o svojoj baki ili o Sofiji Vergari. Aktivnosti tokom sna održavaju mušku vrstu u seksualnoj formi. Polni organi koji ne postižu ovu regularnu aktivnost, riskiraju gubitak elastičnosti i veličine. S obzirom na učestalost ovakvog stanja, većina doktora uvijek pita svoje pacijente koji imaju problema s erekcijom, imaju li noćne erekcije. Ako imaju, ne moraju strahovati.

Izvor: Index.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE