Portal 072info

600 članova sindikata iz cijele BiH u Zenici: Hoćemo život dostojan čovjeka

Savez samostalnih sindikata(SSS) BiH organizira danas u Zenici proslavu Prvog maja- Praznika rada, na kojem prisustvuje čak 600 članova sindikata iz cijele BiH. 

Prema riječima Selvedina Šatorovića, predsjednika SSSBiH, u Zenicu samo nisu došli oni koji su pod patronatom Vlade Federacije BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Tražimo da Vlada FBiH što prije utvrdi najnižu cijenu rada u iznosu od 70 posto prosječne plaće, hitno donošenje Zakona o uvezivanje radnog staža, da se donese novi Zakon o zaštiti na radu i Zakon o štrajku koji će nam omogućiti da na legalan način izrazimo nezadovoljstvo zbog malih plaća, loših uvjeta… – poručio je Šatorović.

On je istakao da su došli upravo u Zenicu jer radnicima “Željezare” nije uvezan staž iako su davno ispunili uvjete za to. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema riječima Avdije Halilovića, predsjednika Sindikata “Željezare”, oko 300 radnika još čeka da im se uveže staž. Zbog sve lošijeg položaja radnika u državi, Halilović smatra da 1. maj godinama više nije slavlje.

– Danas je to podsjećanje na ona, bolja vremena i šta je tada značio 1. maj, radnici, te poštovanje radničkih prava. Zajedno sa Sindikatom, radnici se moraju ujediniti i boriti za prava. Nema više okretanja ražnja, takav 1. maj u BiH ne postoji – smatra Halilović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 318
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Šatorović: Novinari svakodnevno izloženi pritiscima kojima se želi zaustaviti rad i narušiti integritet

Redakcija

Savez samostalnih sindikata BiH: Ovaj Prvi maj pripada ljekarima, trgovcima, policajcima…

072info

Žestoke reakcije na izmjene Zakona o radu: Radnici nisu i neće biti robovi

072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME