Suspendovana predsjednica Suda u Mitrovici zbog učešća na sastanku kod Vučića

Suspendovana predsjednica Suda u Mitrovici zbog učešća na sastanku kod Vučića

Sudski savjet Kosova suspendovao je danas predsjednicu Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljanu Stevanović zbog njenog učešća na sastanku kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je održan u utorak u Beogradu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju Sudskog savjeta Kosova navedeno je da odlučeno da se suspenduje predsednica Osnovnog suda u Mitrovici L. S., do sledeće odluke.

Prethodno je ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu na konferenciji za novinare pozvala Sudski savet da preduzme akciju u vezi sa predsednicom Osnovnog suda u Mitrovici.

– Sudije i predsednici sudova na Kosovu moraju da se ponašaju u skladu sa visokim moralnim i profesionalnim integritetom. Svako učešće na takvom sastanku narušava takav integritet – istakla je Haxhiu.

Predsjednik Srbije Vučić je nakon odluke o suspenziji Ljiljane Stevanović poručio da će Srbija biti uz svoj narod.

Vučić je u video poruci objavljenoj na Instagram nalogu “budućnostsrbijeav” izjavio da je po nalogu kosovskog premijera Albina Kurtija smijenjena iz kosovskih institucija srpska sutkinja Ljiljana Stevanović, te da je za ujutru pripremljena smjena svih srpskih komandira i policajaca koji su bili na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Beogradu.

Kako je kazao Kurti je rešio da napadne Srbe i sruši mir, te je ocenio da zbog kršenja Briselskog sporazuma, taj sporazum više ne postoji.

– Srbija želi da se mir sačuva i zbog toga upozoravamo i zemlje Kvinte i celu međunarodnu zajednicu. Moja posljednja poruka je šta god činili Srbija će biti uz svoj narod – poručio je Vučić.

Stevanović je sa mnogo drugih političkih i institucionalnih predstavnika kosovskih Srba 22. marta u Beogradu prisustvovala sastanku kod predsjednika Vučića na kome se razgovaralo o odluci Vlade Kosova da ne dozvoli održavanje srbijanskih izbora na teritoriji Kosova.

Nakon sastanka je saopšteno da će u petak na Kosovu zbog nemogućnosti održavanja srbijanskih izbora biti organizovani protesti kosovskih Srba.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE