Portal 072info

7.000 službenika tužilo državu za iznos od 1,5 milijardi KM!

Izjava federalnog premijera Fadila Novalića o tome da najveći društveni problem za FBiH predstavlja ukupan utuženi iznos za djelatnike u javnom sektoru koji su masovno tužili državu, očito nije bila bez pokrića. Prema istraživanju “Dnevnog avaza” na osnovu trenutno dostupnih podataka, tužbeni iznos protiv FBiH, a koji su presudili sudovi, trenutno iznosi nevjerovatnih 1,5 milijardi maraka!

Angažirani pravnici

 

Ovaj iznos mora se platiti iz federalnog budžeta, odnosno novcem poreznih obveznika, što Vladi stvara glavobolje. Zbog toga su angažirani vrhunski pravnici koji će dati prijedlog kako izaći iz ove situacije.

Naime, prema dostupnim podacima, oko 96 posto od 7.230 uposlenih u organima državne službe i institucijama čiji je osnivač FBiH tužilo je državu. To znači da je FBiH tužilo oko 7.000 uposlenih u javnom sektoru!

Da ovaj iznos nije konačan, govori podatak prema kojem Vlada do kraja godine očekuje dodatnih 170 miliona KM utuženog iznosa na različitim nivoima. U posljednjih pet godina Vlada je bila primorana iz budžeta isplatiti oko 60 miliona KM. No, daljnja isplata u ovakvoj situaciji će teško biti moguća.

– Strani kreditori veoma su zabrinuti zbog ove činjenice. Oni na ovo gledaju kao na ogromni problem, jer se dovodi u pitanje likvidnost države te njena kreditna sposobnost u cjelini. Oni traže aktivno rješenje ovog problema te nude pomoć da precizno bude utvrđeno činjenično stanje – rekao nam je naš izvor uključen u ove procese.

On ističe da Vlada ide u pravcu da se kompletan utuženi iznos pretvori u javni dug koji će biti isplaćivan u narednih 10 do 15 godina u vidu obveznica ili nekim drugim modalitetima.

Ovakav potez, koji treba biti potkrijepljen zakonskim aktima, ističe naš sagovornik, trebao bi dodatno demotivirati buduće potencijalne tužitelje države.

Loši ugovori

– Val masovnih tužbi radnika u javnom sektoru krenuo je od 2009. godine, kada se vidjela sva slabost države u pregovorima o kolektivnim i granskim ugovorima. Ovi ugovoru toliko su loše ispregovarani, da su ostavili širok prostor uposlenima u javnom sektoru da tuže za sve i svašta. To se na kraju i obistinilo, a tužbe su iz godine u godinu nezaustavljivo rasle – kazao nam je naš izvor.

Prema podacima koji su nam predočeni, najviše tužbi dolazi od radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju. Od ukupnog broja, više od 70 posto tužbi dolazi iz ovog sektora. Na drugom mjestu je policija, na koju se odnosi više od 20 posto tužbi, a ostatak čine drugi državni službenici te radnici u javnom sektoru.

– Nevjerovatna je činjenice da postoje tužbe koje su protiv države pokrenute u iznosu od svega tri KM!. To najbolje govori o namjeri da se po svaku cijenu tuži država. Da se ovdje zaista radi o sistematskom nanošenju štete državi, govori činjenica da su sudovi presuđivali u korist tužitelja uglavnom zbog toga što se osobe zadužene da u postupcima brane tužene institucije uopće nisu pojavljivale na ročištima. Ustanovljeno je da je to bilo slučaj u oko 75 posto predmeta – ističe naš sagovornik blizak Vladi.  

Naši izvori uključeni u istragu u vezi s ovom problematikom prenijeli su nam da su u većini slučajeva osobe koje su trebale zastupati svoju instituciju pred sudovima i same tužile FBiH!

Isplaćeni iznosi

Prema raspoloživim podacima, 140.000 KM je najveći utuženi iznos. Vlada je do sada bila primorana u nekoliko slučajeva isplatiti iznose u visini od oko 80.000 KM, a prosječno isplaćeni iznosi bili su u visini od 30.000 KM.

Kada je riječ o procentima uposlenika u pojedinim institucijama FBiH koji su tužili državu, najviše ih je u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. Ustanovljeno je, naime, da je čak 98 posto uposlenika FUZIP-a po raznim osnovama tužilo državu. Čak 97 posto uposlenika Ministarstva finansija FBiH također je tužilo državu. Također, među tužiteljima se pojavljuju i sudije općinskih, kantonalnih te Vrhovnog suda FBiH.

Presuđeni iznosi po kantonima

-USK – 146 miliona KM
-ZDK – 115 miliona KM
-KS – 90 miliona KM
-SBK – 40 miliona KM
-HNK  – 40 miliona KM
-PK – 25 miliona KM
-LK – 11 miliona KM
-TK – četiri miliona KM
-BPK – 0 KM  (nema kolektivnih ugovora)
-ZDK – nema evidencije

Pravobranilaštvo tužilo FBiH, čije interese po zakonu zastupa!?

Federalno pravobranilaštvo, koje po svojoj definiciji pruža pravnu zaštitu imovini i imovinskim interesima FBiH, u ovom procesu pokazalo se kao kolektivni tužitelj države koju zastupa!

Naime, prema podacima koji su nam predočeni, 11. septembra 2012. Općinski sud Sarajevo presudio je u korist sedam uposlenih ovog pravobranilaštva, s federalnom pravobraniteljicom Indom Ažman na čelu. Njima je presuđen iznos od 23.377 KM.

U toku su sudski postupci u vezi s tužbama koje su podnijeli uposlenici Federalnog pravobranilaštva Branka Delić, Nermina Deljkić, Mediha Mehonić, Azra Olovčić i Zijada Kučuković. Oni su tužili državu u iznosima od 114.000, 91.500 i 33.000 KM.

Autor: A. DUČIĆ / AVAZ

Podijelite članak