Portal 072info

7 lekcija koje trebate naučiti ako ste tek dobili posao

Ukoliko ste tek počeli raditi, čestitamo. Ipak, postoje lekcije koje je bitno naučiti prilikom prvog zaposlenja.

1. Novac je bitan 

I ko god kaže da nije, laže. Također, postoji mnogo lijepih načina kako da se izborite za novac koji zaslužujete. 

2. Važno je imati ideju 

Možda mislite da ste novi ili previše mladi, ali upravo je mladalačka perspektiva ono što se cijeni. Samo je bitno da ne pretpostavljate da je vaš način jedini način.

3. Ne postoji posao iz snova 

Još bolje rečeno, ne postoji savršen posao. Čak i najbolji posao na svijetu ima neke neprijatne aspekte.

4. Niko drugi neće paziti na vas 

Drugim riječima, to je isključivo vaš posao. Pazite kako se ponašate prema drugima i nikako nemojte samo da sjedite i čekate priliku. Također, nemojte se bojati da pitate ono što želite. 

5. Budite spremni na sve 

Mislimo na to da se firma u kojoj radite može zatvoriti bilo kad, a imati rezervni plan nije pesimistično – nego pametno. Sprijateljite se sa svima koje upoznate, uvijek imajte nešto novca u banci, i imajte ideju o svojim sljedećim potezima. 

6. Budite povezani 

Nema bolje stvari za karijeru od kontakata s drugim ljudima. Danas su gotovo svi na nekoj društvenoj mreži pa se sprijateljite s njima i na taj način. Nikad ne znate šta iz toga može proizaći. 

7. Bit će lakše nego što mislite 

Strah s početka će nestati. Također, ako ste prvih nekoliko mjeseci potrošili na kuhanje kafa, fotokopiranje dokumenata i slično, i to će proći. To nisu stvari koje će trajati zauvijek. Usredotočite se na to da date sve od sebe i budite strpljivi.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak