Portal 072info

7 naizgled naivnih navika od kojih brže starite

Pušenje i pretjerano izlaganje suncu ubrzava starenje, ali to svi znaju. Međutim, mnogo su opasnije one navike kojih ni sami nismo svjesni, ili za koje smo ubijeđeni da nam ne štete, a zapravo ostavljaju posljedice na našoj koži. Ako želite da malo usporite sat, onda obavezno obratite pažnju na ove naizgled bezazlene navike.

1. SPAVATE KAO NA FAKULTETU

Nije neuobičajeno da žene koje rade i održavaju kuću imaju toliko obaveza poslije posla, da u krevet ležu tek daleko poslije ponoći. Međutim, ovo je jedna od onih navika koja ostavlja jako, jako loše posljedice na vaše zdravlje. Ljekari premalo sna povezuju sa visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, gojaznošću i ubrzanim starenjem. Ne morate uvijek da odspavate osam sati, ali neka vam dobar san bude prioritet češće nego što je to do sada bio slučaj.

2. MNOGO VOLITE SLATKIŠE

Ishrana koja podrazumijeva mnogo prostih šećera može da ubrza starenje, a da pritom toga niste ni svjesni.

Kada razmišljate o slatkišima, vjerovatno vam je glavna briga oko kilaže, ali istina je da ove “slatke ubice” dovode do pruranjenog starenja. Naravno, nije lako u potpunosti eliminisati slatkiše, ali to ni ne morate da radite. Ponekad se počastite, ali ne svakodnevno.

3. PREVIŠE STRESA

Stres je nešto sa čime svi živimo i toliko se naviknemo na njega da nam poslije nekog vremena postane sasvim uobičajeno stanje. Zato i ne razmišljam o tome šta on čini po pitanju starenja. Ne samo da će stres učiniti da izgledate starije, već ćete se tako i osjećati.

Od njega se sužavaju krvni sudovi, osjećamo se neraspoloženo pa čak može da ošteti i memoriju. Stres ne može da se izbjegne, ali ima lijeka. Radite vježbe disanja, koje smiruju i “liječe” od stresa.

4. VEŽBATE SAMO DA BISTE SMRŠALI

Redovna fizička aktivnost je jedan od najboljih načina da “zaustavite vrijeme”, ali nažalost većina ljudi vježba samo kada želi da smrša. Trčanje, vožnja bicikla, pa čak i šetnja značajno pomažu cijelom organizmu. Ne samo da ćete izgledati mlađe, već ćete se tako i osjećati jer ćete imati više energije. Ne dozvolite da vas godine sustignu prije vremena, budite aktivni svaki dan po 25 minuta. Ako ne možete da izdvojite toliko vremena odjednom, podijelite na nekoliko dijelova – po 10 i 15 minuta.

5. NE VIĐATE SE SA PRIJATELJIMA

Ovo je veoma jednostavno – prijatelji vas održavaju mladima. Kada dođu u određene godine, žene cio svoj dan posvećuju poslu, djeci, mužu i kući, a prijateljice sa kojima su se redovno viđale kada su imale 20 godina – za njih jednostavno nemaju vremena. To je sasvim normalna promjena, ali naučna istraživanja su dokazala da ovo može negativno da utiče na vaše starenje. Zanimljivo je da redovno viđanje sa prijateljima, ali i porodicom, može da spriječi gojaznost, depresiju pa i da uspori starenje.

6. JEDETE POVRĆE, ALI NE SVAKODNEVNO

Vjerovatno ste čuli da voće i povrće, koje je puno antioksidanata, može da vam pomogne da ostanete mladi i zdravi duže. Ova moćna jedinjenja se bore protiv slobodnih radikala, koji bi inače izazvali pravi haos u vašem organizmu. Vjerovatno se ponekad sjetite da pojetede salatu, ali to nije dovoljno. Svježe povrće bi trebalo da bude na vašem meniju svakodnevno. Idealno bi bilo da u toku dana unosite antioksidante iz povrća i voća na svaka 4 sata – ili za svaki obrok.

7. NE UNOSTE MASTI

To što ste iz ishrane izbacili nezdrave zasičene i trans masti je odlična stvar. Ali, to ne znači da su sve masnoće loše, nasuprot. Nezasićene masnoće, koje se nalaze u ribi, maslinovom ulju i orašastim plodovima, jako su zdrave za cio organizam. Ljud ih često izbjegavaju jer se boje kalorija, ali i zato što vjeruju da su sve masti loše. To je laž. Ako želite da izgledate mlađe, u svoju ishranu uvrstite namirnice bogate dobrim masnoćama.

Podijelite članak