Portal 072info

7 namirnica koje su prava hrana za mozak

hrana i mozak
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Većina nas pribjegava nezdravim grickalicama kako bi nahranila živce kada smo pod stresom. Ali postoje bolje alternative da “utješite” dušu. “Hrana za mozak” održava našu mentalnu kondiciju i optimalno opskrbljuje mozak svim važnim hranjivim sastojcima. U nastavku donosimo popis 7 namirnica koje imaju pozitivan učinak na rad mozga, koncentraciju i vještine razmišljanja.

1. Vitamini A, C i E

Kao i za kožu i na naše živce pozitivno utječu vitamini A, C i E. Oni razgrađuju slobodne radikale i štite nervne ćelije od oksidativnog oštećenja. Inače, ovo također daje važan doprinos prevenciji kasnije demencije.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Mrkva i agrumi poput naranče, grejpa ili limuna sadrže posebno visoku razinu vitamina A, C i E.

2.Zeleni smoothie jača živce

Šta kažete na zdravi smoothie od voća, špinata, kelja ili celera? Tri vrste povrća sadrže i puno vitamina A, C i E i na taj način štite nervne ćelije od štetnih slobodnih radikala. Avokado je također dio hrane za mozak i donosi raznolikost u smoothie: voće daje energiju kroz zdrave masti i sadrži vitamine B1 (tiamin) i B6. Oba vitamina doprinose normalnom radu nervnog sistema.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

3.  Zdrave masti za živce

Nezasićene masne kiseline poput omega-3 masnih kiselina učestvuju u stvaranju novih sinapsi u mozgu. Pod tim se podrazumijeva protok informacija između nervnih ćelija. Ovaj proces je važan u našim sjećanjima ili u učenju. Mnoge omega-3 masne kiseline nalaze se u ribama poput lososa, tune ili crvene ribe, kao i u orasima i sjemenkama poput sjemena lana ili chie. Vegetarijanci bi se trebali sve više oslanjati na biljna ulja poput lanenog, uljane repice ili orahovog ulja kako bi zadovoljili svoje potrebe.

4. Orašasti plodovi su klasična hrana za živce

Orašasti plodovi sadrže puno proteina koji podržavaju protok informacija između živčanih ćelija u mozgu. Pored toga, lješnjaci, bademi, pistacije i orasi daju puno vitamina E i B vitamina kao što je niacin. U vodi topivi vitamin B3 igra važnu ulogu u regeneraciji živaca. Pored toga, orašasti plodovi sadrže visokokvalitetne masne kiseline. Sve ih to čini idealnom hranom za mozak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

5. Žitarice od cjelovitog zrna

Dugolančani ugljikohidrati se sporije probavljaju i kontinuirano oslobađaju energiju. Ovo sprečava skok nivoa šećera u krvi, a to također pomaže koncentraciji. Složeni ugljeni hidrati se uglavnom nalaze u proizvodima od cjelovitih žitarica. Ukusna integralna tjestenina s povrćem tokom pauze za ručak osigurava da kasnije ne bude popodne. Još jedna prednost proizvoda od cjelovitih žitarica su vlakna koja sadrže. Oni vas dugo održavaju sitima i sprečavaju neugodan zatvor. Inače: trebali bismo jesti 30 grama vlakana dnevno.

6.  Lecitin osigurava jake živce

Lecitin je jedan od fosfolipida i važan je sastojak ćelijskih membrana mozga i nervnih ćelija. U mozgu se lecitin također pretvara u glavnu supstancu acetilholin, što može povećati koncentraciju i rad mozga. Posebno velika količina lecitina postoji u jajima, mahunarkama poput graška i soje, kao i u kukuruzu i orasima.

7. Hrana za živce treba sadržavati cink

Cink također igra važnu ulogu u očuvanju nervnih ćelija: element u tragovima pomaže u regulaciji živčanih signala u mozgu i osigurava da tijelo pravilno izvršava naredbe i reflekse. Stoga, nedostatak cinka može imati negativan utjecaj na naše pamćenje. Hrana za mozak uglavnom se sastoji od zobenih pahuljica, govedine, sjemenki suncokreta, brazilskih oraha i pšenice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Donnamagazin

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6