75 godina od prvog Peugeot automobila

screenshot003__xl

Prvo putničko vozilo sa dizel motorom koje se pojavilo prije 75 godina bio je Peugeot 402. Sjajna aerodinamika za tadašnje vrijeme, učinila je da upravo ovaj motor bude prekretnica za razvoj modela koji se danas voze.

Tadašnji 2,3 litarski dizel motor sa 55KS je u poređenju sa benzinskim motorom trošio i do 40 odsto manje goriva. Nakon što je proizvedeno hiljadu primjeraka 402, dalju proizvodnju i njegov uspeh prekinuo je Drugi svjetski rat.

Dizel motor je popularizaciju doživio 1959. godine sa modelom 403 koji je postao omiljeno vozilo taxi vozača u Parizu. Njegov nasljednik, Peugeot 404, je prvi Peugeotov model koji je prodat u više od milion primeraka, uglavnom zahvaljujući dizel verziji ovog vozila.

Prepoznajući značaj i potencijal dizel motora, Peugeot je nastavio da konstruiše vozila prema ovom principu i tako je deset godina nakon modela 404 na tržištu predstavljen Peugeot 204 koji je ujedno i prvo malo vozilo sa dizelskim motorom. Za konačno osvajanje tržišta malih vozila sa dizelskim motorom zaslužni su Peugeot 305 i 205.

Peugeot je nastavio da bude inovator u proizvodnji motora niske potrošnje što je još jednom potvrdio sa prvim, u potpunosti hibridnim vozilom, koje kao motor SUS koristi dizelski motor. To je bio Peugeot 3008 Hybrid4 koji je predstavljen 2011. godine.

Izvor: Proauto.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE