Centralna izborna komisija objavila rezultate: Kod koga se nalazi ključ za formiranje vlasti

Centralna izborna komisija objavila rezultate: Kod koga se nalazi ključ za formiranje vlasti

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je u subotu navečer objavila utvrđene kompletne rezultate općih izbora u našoj zemlji za sve nivoe, osim za predsjednika i potpredsjednika RS.

Najveći broj glasova za Predstavnički dom Parlamenta BiH dobili su Savez nezavisnih socijaldemokrata – Milorad Dodik (SNSD), Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH. Ipak, ostvaren broj glasova ne garantira im sudjelovanje u vlasti jer ih mogu potisnuti opozicione stranke.

Jezičak na vagi

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SDA će imati osam zastupnika, odnosno devet kad se tom broju doda mandat koji je osvojio Edin Ramić iz entiteta RS, zatim slijedi SNSD sa šest zastupnika, SDP-u će pripasti pet mjesta, a HDZ-u BiH jedno manje.

Matematički gledano, trojac SDA – HDZ – SNSD ne može formirati vlast na državnom nivou jer ima 19 mandata, a sve ostale stranke zajedno imaju 23. U ovom slučaju bi SDA mogla računati na formiranje vlasti sa strankama DF i GS, koalicijom koja na državnom nivou ima tri mandata, ali je HDZ bio isključiv da neće ići u pregovore s Komšićevim DF-om.

Prevagu bi ovaj put mogla napraviti koalicija iz FBiH NES – Za nove generacije, koja će biti jezičak na vagi u igri hoće li ostati SDA ili ne. Po dva mandata su dobili SDS i PDP, za koje bi zagrljaj sa SNSD-om, nakon svih izbornih malverzacija u proteklom periodu, bio ravan političkom samoubistvu.

Federalni parlament: SDA i HDZ zajedno imaju 41 ruku
Federalni parlament: SDA i HDZ zajedno imaju 41 ruku Foto: Avaz

Kada je riječ o nivou FBiH, najviše mandata je pripalo SDA, koja će imati 26 ruku, devet više od HDZ-a BiH i SDP-a, koji će imati po 15. Koalicija DF/GS osvojila je 12 mandata, Lista povjerenja, odnosno koalicija NiP-a i SPU, sedam mandata. Naša stranka ima šest mandata, NES pet, dok je Stranka za BiH osvojila četiri, a HDZ 1990. tri mandata. Po mandat su osvojili PDA, BHI-KF, HRS, Hrvatski nacionalni pomak i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu. 

Ista strana

SDA i HDZ zajedno imaju 41 ruku, a vlast mogu jednostavno formirati ukoliko im se pridruži Komšićev DF. Ipak, vjerovatnoća da se Čović i Komšić nađu na istoj strani pregovaračkog stola je nemoguća misija (barem tako sada tvrdi HDZ), tako da bi ključnu ulogu mogli odigrati Stranka za BiH i NES, koji zajedno imaju devet ruku te će se u narednom periodu zasigurno ići u pregovore s njima.

Ipak, ne treba zanemariti činjenicu da je Efendić bio dugogodišnji član SDA koji je stranku napustio zbog afere „Asim“ te je u više navrata kritizirao kadrovsku politiku SDA, ali i rad premijera FBiH Fadila Novalića. Odlazak Efendića u zagrljaj sa SDA dodatno bi podgrijao kuloarske priče da je SBiH privjesak SDA i dodatno bi naštetio ionako krhkom kredibilitetu stranke.

S druge strane, SBiH i NES su sklopili dogovor da će zajedno učestvovati u vlasti na svim nivoima, tako da bi priklanjanje Efendića SDA na istu stranu odvuklo i Ogreševića, pa je vjerovatnija opcija da se zajedno priklone strankama trojke.

Broj mandata

26 mandata ima SDA u FBiH.

15 mandata ima HDZ u FBiH.

15 mandata ima SDP u FBiH.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE