Portal 072info

Protesti penzionera 29. septembra

Savez udruženja penzionera u FBiH najavio je za 29. septembar masovne proteste penzionera, koji će biti održani u nekoliko gradova u Federaciji BiH. Odluka o održavanju masovnih protesta penzionera u Federaciji BiH donesena je na sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH kojoj su prisustvovali svi predsjednici kantonalnih saveza.

Protesti su najavljeni za 29. septembar s početkom u 11 sati ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu, a istovremeno će biti održani i u Zenici i Bihaću. Iz Saveza navode da se, prema dosad prispjelim informacijama, za proteste prijavilo oko 20.000 penzionera, s tim da se aktivnost na organiziranju protesta nastavlja kontinuirano do održavanja protesta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na održanoj sjednici potvrđeni su ranije istaknuti zahtjevi Saveza penzionera upućeni Vladi FBiH i to saniranje Fonda FZ PIO/MIO i osiguranje isplate penzija najkasnije do 5. u mjesecu; donošenje seta zakona koji proizilaze iz reforme penzionog sistema i to zakona o PIO/MIO, zakona o FZ PIO/MIO, zakona o porezima i doprinosima.

– Na sastanku je donesen zaključak da u donošenju tih zakona treba aktivno da učestvuje naš savez i da saglasnost prilikom konačnog usvajanja tih zakona. Te zakone treba donijeti u toku ove godine, a da stupe na snagu 1. januara 2016. godine – ističu iz Saveza udruženja penzionera FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U saopćenju za javnost navodi se da penzioneri zahtijevaju „povećanje finansijskog plana Federalnog zavoda PIO/MIO u 2016. godini za pet posto da bi se izvršilo povećanje odnosno usklađivanje penzija prema odredbama novog Zakona o PIO/MIO“.

– Donošenje odluke o oslobađanju plaćanja poreza našeg Saveza na iznos članarine koja se prikuplja od penzija i služi 80 posto za plaćanje posmrtnina, a 20 posto za materijalne i druge troškove humanitarnog karaktera – navodi se.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Saveza udruženja penzionera u FBiH ističu da će biti zatražen još jedan sastanak s premijerom Federacije Fadilom Novalić „da bi se razmotrili ovi naši zahtjevi za koje smatramo da su realni i opravdani i da je moguće njihovo rješavanje u okviru postojećeg stanja“.

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME