Lonci i poklopci u nedjelju na OBN TV

U pauzama dok obilazi gradove i poljoprivredna gazdinstva u Bosni i Hercegovini gdje snima Lifestyle magazin „Domaće je domaće“ Vjeko Kramer snima i popularni kulinarski show „Lonci i Poklopci“. I ove nedjelje, 06.09.2015. od 12 sati Vjeko će u Loncima spremati ukusna i zdrava jela. Emisiju započinje pripremom malkine popare, zatim će spremati juhu od paprike i slanutka, tjesteninu s paprikama, popečke od tikvica a za kraj će pripremiti tzatziki s koprom. 

MALKINA POPARA 

1/2 suhog kruha

5 jaja

2 dl mlijeka

100g suhog mesa

200g sira za ribanje

1 mrkva

1 luk

2 paprike

1 tikvica

mješavina sjemenki

Vegeta

maslinovo ulje

Umutiti jaja i mlijeko te ih začiniti Vegetom. U tako pripremljenoj smjesi natopiti na kockice isječen suhi kruh. Na malo ulja popržiti ribanu mrkvu i na željene oblike isječeno ostalo povrće pa nakon 2-3 minute dodati i na tanke trakice isječeno suho meso. Prženo povrće pomješati sa natopljenim kruhom i rasporediti po nauljenoj tepsiji. Posuti ribanim sirom i mješavinom sjemenki te zapeći u prethodno zagrijanoj pečnici na oko 180ᵒC oko 20 min.

JUHA OD PAPRIKE I SLANUTKA

4 crvene paprike

250 g slanutka

1 luk

1 mrkva

4-5 češnjeva češnjaka

Podravka povrtni temeljac

maslinovo ulje

kim

1 žlica začinske paprike

prešunov list

sušene rajčice

sol i papar

Očistiti paprike, luk i mrkvu. Na malo ulja popržiti svo povrće dok ne omekša pa posuti crvenom začinskom paprikom. Zaliti temeljcem i dodati kuhani slanutak. Začiniti mljevenim kimom, solju i paprom te polovinom usitnjenog češnjaka. Nakon par minuta izmiksati štapnim mikserom. Prilikom posluživanja posuti ostatkom usitnjenog češnjaka i peršunovim listom te sitno isjeckanim sušenim rajčicama mariniranim u maslinovom ulju.

TJESTENINA S PAPRIKAMA 

400 g tjestenine

3 crvene paprike

1 luk i 1 tikvica

5-6 češnjeva češnjaka

2 žlice kikirikija

1 žlica kikiriki maslaca

peršunov list

ulje

Vegeta

sol i papar

Paprike ispecite u rerni dok im se kožica ne počne odvajati, pa ih prekrijte folijom i kad se malo ohlade ogulite te odvojite sjemenke i peteljke. Nekada je lakše prije pečenja odvojiti peteljku pa sve ide brže… Pečene, oguljene paprike isjecite na trakice. Na malo ulja popržite na ploške isječeni crveni luk i tanko isječene tikvice dok ne omekšaju pa ih začinite Vegetom, solju, paprom i kikiriki maslacem. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu u slanoj vodi pa ocjedite. Ocjeđenu tjesteninu pomješajte sa pirjanim povrćem i pečenim paprikama te pospite krupnije sjeckanim kikirikijem i usitnjenim češnjakom i peršunovim listom.

POPEČCI OD TIKVICA 

2 tikvice

100g sira za ribanje

1 jaje

1 žlica heljdinog brašna

1 žlica kukuruznog brašna

3-4 češnjeva češnjaka

Vegeta

sol i papar

ulje

Tikvice naribati, posoliti i ostaviti oko sat vremena da puste vodu pa ih ocjediti. Umješati heljdino i kukuruzno brašno u umučeno jaje pa u tu smjesu dodati naribani sir i ocjeđene ribane tikvice. Začiniti Vegetom i usitnjenim češnjakom te solju i paprom. Zagrijati ulje u tavi pa žlicom oblikovati popečke i pržiti u vrućem ulju. Ocjediti na upijajućem papiru i poslužiti vruće.

TZATZIKI S KOPROM

Grčki jogurt

vezica kopra

1 češanj češnjka

sol i papar

Usitniti češnjak i kopar pa ih umješati u Grčki jogurt te začiniti solju i paprom.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE