Muslimani širom svijeta sutra slave Kurban-bajram, ali slast velikog blagdana neće osjetiti milioni sirijskih izbjeglica

Muslimani širom svijeta sutra slave Kurban-bajram, ali slast velikog blagdana neće osjetiti milioni sirijskih izbjeglica

Muslimani širom svijeta sutra slave Kurban-bajram, ali slast ovog velikog blagdana ni ovog puta u pravom smislu te riječi neće osjetiti milioni sirijskih izbjeglica koje žive u kampovima daleko od svog ognjišta i bez stotina hiljada njihovih najbližih koji su poginuli u vrtlogu rata koji petu godinu traje u njihovoj domovini, piše Anadolu Agency (AA).

Reporterska ekipa AA posjetila je nekoliko izbjegličkih kampova u Turskoj i zabilježila tužne priče djece, žena i starih koji su ostali bez svojih očeva, muževa i sinova i koji već nekoliko bajrama za redom dočekuju u nadi da će drama u njihovoj zemlji uskoro biti okončana i da će naredni dočekati u svojoj domovini, koja je bila kolijevka mnogim civilizacijama i koja je baš za bajrame bila puna veselja i radosti.

U izbjegličkom kampu u turskom Kahramanmarasu rijetki su smogli snage stati pred kamere i govoriti o svojim osjećajima, ali su svojom šutnjom i suzama najbolje odgovorili na pitanje novinara da li se raduju sutrašnjem Bajramu.

Svi oni izražavaju zahvalnost Turskoj i njenom narodu na pomoći i pruženom utočištu, ali naglašavaju da sjeta za rodnom grudom posebno ojača u bajramske dane koje provode u bolu i molitvi da dočekaju naredni u svojim kućama, sa svojim porodicama i komšijama i zijarete svoja mezarja.

Fatma Mohammed je 11-godišnja djevojčica koja dijeli sudbinu sa 17.000 izbjeglica u pomenutom kampu, a ispred svog šatora uzgaja cvijeće i mašta o maloj kući u kojoj je rođena okružena sretnom porodicom.

„Ovdje smo slobodni i siti, ali i nesretni. Ovo nije naš dom, niti je Bajram ovdje lijep. Babo mi je zarobljen u Siriji i nedostaje mi. Bajram bi bio Bajram samo ako se on pomoli. Čemu mi je Bajram kad babe, ni kuće nemam“, kazala je Fatma.

Dječaci Abdurrahman Sennal i Basil Sennuk kažu da su zahvalni Bogu što su preživjeli i došli u prijateljsku Tursku, ali da za njih u ovoj situaciji Bajram nema smisla.

„Samo se molimo Bogu da se jednog dana vratimo u domovinu u kojoj neće biti zlog režima i da ponovo bajramujemo kao nekada kad su nam srca i duše bili ispunjeni radošću tog praznika“, poručuju oni.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE