Portal 072info

Muslimani širom svijeta sutra slave Kurban-bajram, ali slast velikog blagdana neće osjetiti milioni sirijskih izbjeglica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Muslimani širom svijeta sutra slave Kurban-bajram, ali slast ovog velikog blagdana ni ovog puta u pravom smislu te riječi neće osjetiti milioni sirijskih izbjeglica koje žive u kampovima daleko od svog ognjišta i bez stotina hiljada njihovih najbližih koji su poginuli u vrtlogu rata koji petu godinu traje u njihovoj domovini, piše Anadolu Agency (AA).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Reporterska ekipa AA posjetila je nekoliko izbjegličkih kampova u Turskoj i zabilježila tužne priče djece, žena i starih koji su ostali bez svojih očeva, muževa i sinova i koji već nekoliko bajrama za redom dočekuju u nadi da će drama u njihovoj zemlji uskoro biti okončana i da će naredni dočekati u svojoj domovini, koja je bila kolijevka mnogim civilizacijama i koja je baš za bajrame bila puna veselja i radosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U izbjegličkom kampu u turskom Kahramanmarasu rijetki su smogli snage stati pred kamere i govoriti o svojim osjećajima, ali su svojom šutnjom i suzama najbolje odgovorili na pitanje novinara da li se raduju sutrašnjem Bajramu.

Svi oni izražavaju zahvalnost Turskoj i njenom narodu na pomoći i pruženom utočištu, ali naglašavaju da sjeta za rodnom grudom posebno ojača u bajramske dane koje provode u bolu i molitvi da dočekaju naredni u svojim kućama, sa svojim porodicama i komšijama i zijarete svoja mezarja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fatma Mohammed je 11-godišnja djevojčica koja dijeli sudbinu sa 17.000 izbjeglica u pomenutom kampu, a ispred svog šatora uzgaja cvijeće i mašta o maloj kući u kojoj je rođena okružena sretnom porodicom.

„Ovdje smo slobodni i siti, ali i nesretni. Ovo nije naš dom, niti je Bajram ovdje lijep. Babo mi je zarobljen u Siriji i nedostaje mi. Bajram bi bio Bajram samo ako se on pomoli. Čemu mi je Bajram kad babe, ni kuće nemam“, kazala je Fatma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dječaci Abdurrahman Sennal i Basil Sennuk kažu da su zahvalni Bogu što su preživjeli i došli u prijateljsku Tursku, ali da za njih u ovoj situaciji Bajram nema smisla.

„Samo se molimo Bogu da se jednog dana vratimo u domovinu u kojoj neće biti zlog režima i da ponovo bajramujemo kao nekada kad su nam srca i duše bili ispunjeni radošću tog praznika“, poručuju oni.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME