Reagovanje KŽK Čelik na odluku UP košarkaškog Saveza BiH

Reagovanje KŽK Čelik na odluku UP košarkaškog Saveza BiH

Odlukom Upravnog odbora košarkaškog Saveza Bosne i Hercegovine, a za koju smo saznali usmenim putem iz kancelarije Saveza predviđeno je da učesnici u Međunarodnoj regionalnoj ženskoj košarkaškoj ligi Čelik Zenica i Play off Sarajevo igraju i prvi dio domaćeg Prvenstva. Ovu Odluku Upravnog odbora smatramo neprihvatljivom i u potpunosti kontraproduktivnom. Istom Odlukom Upravni Odbor košarkaškog Saveza Bosne i Hercegovine diskriminira ženski sport u odnosu na muški. Naime, BH predstavniku u Regionalnoj ABA ligi, Igokei iz Aleksandrovca, dozvoljeno je da ne igra prvi dio domaćeg prvenstva, dok je to isto pravo uskraćeno predstavnicima u Regionalnoj ženskoj ligi.

Pitamo se zašto ovo i za koga radi Upravni odbor košarakšakog Saveza BIH.Pomenuta Odluka također izazva čuđenje nas u košarkaškom ženskom klubu Čelik s obzirom da je već odigrano 1.kolo Međunarodne regionalne košarkaške lige. I ova činjenica dovoljno govori koliko Upravni odbor Saveza, ili dio članova Upravnog odbora nije htio shvatiti ili prihvatiti činjenicu da se Odluka o organizaciji domaćeg Prvenstva ne može donositi ovako kasno.

Sport i klubovi ne mogu biti taoci neblagovremennog donošenja Odluka, jer ovakva Odluka je morala biti donesena na kraju prošlog Prvenstva, a ne nakon što je već odigrano 1. kolo nove sezone Regionalne lige.

Priprema za nastup u jednom takmičenju zahtjeva organizaciju i materijalne troškove i neshvatljivo je da je da su članovi Upravnog odbora donijeli ovakvu Odluku, a posebno zbog činjenice da je svih prethodnih godina važilo isto pravilo i za muške i za ženske klubove učesnike Regioanlnog takmičenja. Također, naglašavamo da je Odluka UO KS BIH apsolutno u suprotnosti sa  Propozicijama i ostalim aktima KS BiH. Klubovi koji su svojim plasmanom u prethodnoj sezoni izgubili status prvoligaša, u narednoj sezoni nemaju pravo nastupa u istom rangu (Bugojno, Impuls).

Istovremeno se za donošenje Odluke UO KS BiH, koristi  prijedlog klubova u kojem sudjeluju i pomeuta dva kluba. KŽK Čelik,višestruki  Prvak Bosne i Hercegovine i osvajač KUP-a, ne može sudjelovati u Ligi koja se formira na ovakav način, a sve zbog trenutnih interesa pojedinih klubova, koji se stavljaju u formu strateškog razvoja ženske košarke u BiH.

I na kraju Javno pozivamo i našeg drugog predstavnika u Regioanlnoj ligi Play off  iz Sarajeva da učini isto i da ne dopustimo da interes pojedinaca ili manje grupe osoba dovede u pitanje održivost trenutnih nosilaca razvoja ženske košarke u našoj državi.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE