Portal 072info

Digitalizacija u BiH kasni jer nema dogovora

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pomoćnik direktora za radio-frekventni spektar Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH Siniša Petrović istakao je da u BiH još nije uspostavljen digitalni sistem jer nije postignut dogovor o tome ko će upravljati opremom i slično.

 por1

“Plan za digitalnu televiziju u BiH je omogućavao 60 do 120 televizijskih programa, a do danas nije pokrenut nijedan digitalni signal jer se nije moglo doći do dogovora”, rekao je Petrović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Na okruglom stolu “Digitalizacija televizije kao dio procesa digitalizacije društva – trenutni dobici i temelji za budući brži razvoj” Petrović je istakao da je već 140 zemalja u svijetu, među kojima nije BiH, završilo uvođenje digitalne televizije i mobilnih komunikacija naprednih generacija.

Prema njegovim riječima, da bio ubrzan proces digitalizacije, potrebno je da se posredstvom udruženja televizijskih stanica i telekom-operatera vrši pritisak na zakonodavnu i izvršnu vlast da budu otklonjene smetnje za uvođenje novih tehnologija u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH Željko Knežević rekao je da proces digitalizacije u BiH traje devet godina i da su tek nedavno otklonjene sve prepreke koje su se našle na tom putu.

Knežević je istakao da još nisu razgraničene nadležnosti entiteta i BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Problem je uspostavljanje zajedničke koordinacije i korporacije da bi se infrastrukturom upravljalo sa jednog mjesta”, naglasio je on.

Direktor Sektora za transport i komunikacije Spoljnotrgovinske komore BiH Sabrina Teskeredžić vjeruje da bi formiranje udruženja za oblast komunikacija u okviru Spoljnotrgovinske komore BiH znatno pomoglo stvaranju boljih zakonskih okvira i poslovnog okruženja za privrednike.

Ona je naglasila da bi udruženje sve probleme u domenu komunikacija proslijedilo nadležnim organima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predstavnik “HT-Eroneta” Antonija Katalić istakla je danas u Sarajevu da telekomunikacijski operateri jedva čekaju digitalizaciju televizije jer to znači oslobađanje frekvencija /digitalne dividende/ i uvođenje novih generacija telekomunikacijskih usluga.

Ona je istakla da za operatere to znači i bolje tržišne uslove, prihode i zadovoljavanje interesa krajnjih korisnika.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME