Digitalizacija u BiH kasni jer nema dogovora

Digitalizacija u BiH kasni jer nema dogovora

Pomoćnik direktora za radio-frekventni spektar Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH Siniša Petrović istakao je da u BiH još nije uspostavljen digitalni sistem jer nije postignut dogovor o tome ko će upravljati opremom i slično.

 por1

“Plan za digitalnu televiziju u BiH je omogućavao 60 do 120 televizijskih programa, a do danas nije pokrenut nijedan digitalni signal jer se nije moglo doći do dogovora”, rekao je Petrović.

Na okruglom stolu “Digitalizacija televizije kao dio procesa digitalizacije društva – trenutni dobici i temelji za budući brži razvoj” Petrović je istakao da je već 140 zemalja u svijetu, među kojima nije BiH, završilo uvođenje digitalne televizije i mobilnih komunikacija naprednih generacija.

Prema njegovim riječima, da bio ubrzan proces digitalizacije, potrebno je da se posredstvom udruženja televizijskih stanica i telekom-operatera vrši pritisak na zakonodavnu i izvršnu vlast da budu otklonjene smetnje za uvođenje novih tehnologija u BiH.

Pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH Željko Knežević rekao je da proces digitalizacije u BiH traje devet godina i da su tek nedavno otklonjene sve prepreke koje su se našle na tom putu.

Knežević je istakao da još nisu razgraničene nadležnosti entiteta i BiH.

“Problem je uspostavljanje zajedničke koordinacije i korporacije da bi se infrastrukturom upravljalo sa jednog mjesta”, naglasio je on.

Direktor Sektora za transport i komunikacije Spoljnotrgovinske komore BiH Sabrina Teskeredžić vjeruje da bi formiranje udruženja za oblast komunikacija u okviru Spoljnotrgovinske komore BiH znatno pomoglo stvaranju boljih zakonskih okvira i poslovnog okruženja za privrednike.

Ona je naglasila da bi udruženje sve probleme u domenu komunikacija proslijedilo nadležnim organima.

Predstavnik “HT-Eroneta” Antonija Katalić istakla je danas u Sarajevu da telekomunikacijski operateri jedva čekaju digitalizaciju televizije jer to znači oslobađanje frekvencija /digitalne dividende/ i uvođenje novih generacija telekomunikacijskih usluga.

Ona je istakla da za operatere to znači i bolje tržišne uslove, prihode i zadovoljavanje interesa krajnjih korisnika.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE