85.000 filmova dostupno potpuno besplatno

Podijelite vijest

slika

Arhiv filmskih žurnala British Pathé je kolekciju od 85 hiljada naslova stavio na svoj kanal na Youtubeu u visokoj rezoluciji. Time žele postati dostupniji gledateljima širom svijeta.

‘Nadamo se kako će svi koji imaju računar, gdje god se nalazili, vidjeti te filmove i uživati u njima. Ovaj je arhiv blago bez premca po istorijskom i kulturnom značenju, koje ne treba biti zaboravljeno. Upload na Youtube najbolji je način da to osiguramo’, rekao je Alastair White, glavni direktor British Pathéa.

Taj je arhiv nekad bio dominantnom figurom britanskog kinematografskog doživljaja, poznat po informativnom i jedinstveno zabavnom stilu. Pokriva razdoblje od 1896. do 1976. godine te snimke iz Velike Britanije i drugih zemalja koje prikazuju značajna događanja, poznate osobe, modne trendove, putovanja, sport i kulturu.

Naročito jaka strana su zapisi iz Prvog i Drugog svjetskog rata, ali naći ćete i snimke Titanika, propasti letjelice Hindenburg, britansku kraljevsku porodicu u raznim izdanjima, kao i uvrnute priče o tome kako Britanci provode slobodno vrijeme, između ostalog.

Projektom upravlja njemačka tvrtka Mediakraft, koja će stvarati i nove sadržaje koristeći arhivske materijale, na engleskom i drugim jezicima.

Želite pogledati što sve imaju? Kliknite ovdje.