85. rođendan najpoznatijeg miša na svijetu

607_20131118140419_disney_mickey_mouse_wide

Vjerovatno nijedan crtani lik nije toliko utjecao na pop kulturu kao Mickey Mouse. Povodom 85. rođendana donosimo vam nekoliko činjenica koje možda niste znali, a te činjenice samo dokazuju da on doista i jest najuticajniji animirani lik u historiji čovječanstva.

1. Premda se na trenutak prvi put pojavio u crtanom filmu ‘Plane Crazy’, Mickey Mouse se službeno prvi put na malim ekranima pojavio u crtiću ‘Steamboat Willie’, jednim od prvih zvučnih animiranih filmova, 18. novembra 1928. U to vrijeme filmski su studiji i dalje proizvodili nijeme filmove, no Disney je prihvatio zvuk i od tog trenutka podigao standarde snimanja.

2. Walt Disney je zapravo htio da se animirani glodavac zove Mortimer Mouse. No, žena Lillian ga je upozorila da ime Mortimer zvuči suviše pompozno i predložila da se odabere neko ime koje će personificirati zabavu i skromnost.

3. U kratkom crtiću ‘Opry House’, emitiranom 28. marta 1929, Mickey je počeo nositi bijele rukavice koje su mu ostale gotovo zaštitni znak do danas.

4. Mickey je postao prvi crtani lik koji je dobio svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih, i to 18. novembra 1978., na svoj 50. rođendan.

5. Disney je prvi put počeo izdavati dozvole za izradu raznih proizvoda 1929. godine kad su prvi put štampali školske pločice za pisanje s Mickeyjevim likom. Od toga je nastao Disney Consumer Products, multimilijarderski biznis.

6. Jedan od najpopularnijih proizvoda s likom Mickeyja Mousea u povijesti je ručni sat. Prvi je proizvela firma Ingersoll-Waterbury 1933. i stajao je 2,95 dolara. Tvrtka je prodala 25-milioniti sat s Mickeyjem još 1957. godine.

7. Premda je Mickey nastao iz ‘nužnosti’ nakon što je Walt otkrio da je izgubio prava na svoj prethodni lik – zeca Oswalda, stvaranje Mickeyja Mousea donijelo je Waltu Disneyju Oscara 1932.

8. Mickey ima vlastitu natuknicu u Encikoplediji Britannici od 1934.

9. Prvi put u boji Mickey se pojavio u crtiću ‘The Band Concert’ 23. veljače 1935.

10. Posljednji crno-bijeli Mickey emitiran je u epizodi ‘Mickey’s Kangaroo’ dva mjeseca nakon pojave Mickeyja u boji.

11. Filmski debi Mickey Mouse doživio je u ‘Fantaziji’ iz 1940. godine što mu je ostala najzapaženija filmska uloga do danas. Tad je prvi put u animiranom filmu korišten stereo zvuk kroz specijalni audio sustav Fantasound (koji je razvila Disneyjeva kompanija), a sve skupa je stajalo 2,28 milijuna dolara.

12. Godine 1955. Mickey Mouse je imao i svoj televizijski debi u showu ‘The Mickey Mouse Club’.

tportal.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE