Portal 072info

90-postotni invalid | Stipan Žuljević: Planinarenje je moj način života

60a4643f5bc5efac8b74c07b395b63fa
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako se bavite planinarenjem i često vrijeme provodite na najvišim planinama u BiH, srest ćete Stipana Žuljevića. Stipan je je u svoju planinarsku biografiju već davno upisao osvojene gotovo sve bh. planine i njihove najviše vrhove. Ništa neobično, rekli biste. I nije, ali ako znate da je Stipan 90-postotni invalid, onda je to već druga priča.

– U augustu sam napunio 60 godina. U ratu sam ranjen i 90-postotni sam invalid. Nemam desni kuk, potpuno je izvađen, a desna noga mi je paralizirana. Imam i nekih ozljeda na stomaku koje su još otvorene – kaže Stipan za magazin Visit BiH, uz napomenu da o tome ne pričamo detaljnije već da se fokusiramo na ono što je njemu, nakon njegove porodice, najveća ljubav – planinarenje.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Vedar, nasmijan, izuzetno pozitivan, uvijek spreman na šalu. Kaže da se fizički osjeća odlično, a psihički još i bolje. I to je, kaže, njemu najvažnije.

Kamen s Brača

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Aktivnim planinarenjem počeo sam se baviti 1997. godine. Jedne prilike sam s prijateljima šetao po Vranici. Tada sam bio prilično slab, nisam znao kolike su moje mogućnosti i da li uopće mogu hodati. Oni su se nakon određenog vremena htjeli vratiti, a ja sam odlučio probati ispenjati najviši vrh Vranice, Nadkrstac (2.110 metara) – prisjeća se Stipan.

Rođen je u Gornjem Vakufu i kao dječak mnogo je vrijemena provodio na Vranici. Zato nije želio nikog voditi sa sobom, već je krenuo sam.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

– Popeo sam se na Nadkrstac, a onda Ločiku i ostale vrhove iznad 2.000 metara. Cijeli dan sam proveo na Vranici i odlično se osjećao. Možda vam je interesantna priča koju ću vam ispričati. U tom trenutku Nadkrstac nije bio obilježen, u smislu da je to najviši vrh, kolika je nadmorska visina itd. Tih godina sam često boravio na otoku Braču u Hrvatskoj. Jednom prilikom sa uzeo kamen, odštampao naziv, visinu i prvom prilikom ga odnio na Nadkrstac. Taj kamen i danas stoji na najvišem vrhu Vranice – priča Stipan skromno, ali ponosno.

Taj pohod na Vranicu pomijenio je mnogo toga i od tada je planinarenje za njega postalo način života. Ističe da od tada svaki vikend sa suprugom Vesnom ide na planinarenje. To svakako nije bilo dovoljno i želio se dodatno posvetiti planinarenju i planinama, pa je postao i dopredsjednik Planinarske udruge Raduša iz Gornjeg Vakufa.

– Udruga ima dva planinarska doma na Vranici i Raduši o kojima ja brinem, jer imam najviše vremena, a kao građevinac sam najstručniji – kaže kroz smijeh.

Stipan više i ne broji vrhove koje je osvojio, a na pitanje kojim usponom se najviše ponosi s velikim poštovanjem jednostavno kaže Maglić. Najviši vrh u BiH (2.386 metara) zaslužuje svako poštovanje, posebno jer su staze vrlo teške.

– Ispenjao sam Maglić preko Prijevora, što je i najteža ruta. Bili smo na Tjentištu i uopće nismo planirali Maglić. Krenuo sam sa suprugom u šetnju, a kada smo došli na Prijevor ugledali smo vrh i složili se da nije daleko. Djeca su ostala u kampu na Tjentištu, a bilo je već 10 sati ujutro. Krenuli smo i sve je bilo dobro dok nismo došli do sajli koje su bile prekinute. Nismo znali šta da radimo, jer smo došli na pola stijene. S obzirom na moju nogu, imali smo veliki problem. Ja trebam imati potpuni oslonac, a nogu moram prebacivati rukom. Tih 50 metara uspjeli smo savladati za nekih 45 minuta, a cijeli uspon, s obzirom da smo išli na Trnovačko jezero, trajao je više od deset sati – naglašava on.

Aktivirati mlade

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što se tiče vrhova u BiH viših od 2.000 metara, tu su još Cincar, Čvrsnica, Volujak…. Vran je ispenjao čak u zimskom periodu, kada je sve bilo okovano snijegom i ledom.

– Van BiH tu su vrhovi Vogel u Sloveniji, Hinterstoder u Austriji… Pripremao sam se i za Triglav, ali sam nešto bio spriječen da idem. Naredne godine planiramo na Olimp u Grčkoj, te Prokletije u Crnoj Gori. To su teži usponi, a od blažih trebali bi ići i u Italiju. Uglavnom, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati – kaže on.

Osim planinarenja i ljubavi prema prirodi, Stipan ima još jedan važan cilj, a to je podstaći ljude da se što više bave planinarenjem.

– Ne bih bio sposoban i spreman da nije planinarenja. Imao sam dvije opcije, sjediti kući kao druge kolege ili ići na planinarenje. Odlučio sam za ovo drugo i stalno pokušavam motivirati kolege da krenu sa mnom. Želim svima pokazati da invalidnost nije kraj. Čak sam uspio nekoliko njih aktivirati i time se posebno ponosim – naglašava on.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kaže da mu je posebno drago kada vidi da se mladi uključuju u planinarenje, a da bi ih dodatno potaknuo Stipan je sa suprugom pripremio jedan projekat koji, nažalost, nije zaživio zbog pandemije koronavirusa.

– Vesna i ja smo napravili projekat sa željom da u školama u Uskoplju održimo predavanja o planinarenju. Željeli smo djeci što više približiti planine i ovaj sport, a ja sam im dodatna motivacija. Sve je bilo spremno, video i foto prezentacije s naših pohoda, ali nas je pandemija spriječila. Nadamo se da ćemo uspjeti kada se sve ovo malo smiri – poručuje Stipan.

Danas Stipan živi u Sarajevu, ali ga rijetko možete sresti u gradu.

– Čim moram hodati po asfaltu spopadne me muka. Vjerovatno je to neki psihički problem. Zato svaku priliku koristim da odem makar na Trebević – kaže kroz smijeh na kraju razgovora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Visit BiH


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6