‘Preporod’: U nedjelju Lastavica

‘Preporod’: U nedjelju Lastavica
Foto: Arhiv/072info

Lastavica

Na zeničkoj Musali na Bilmišću danas je ozvaničen višednevni bogat program i sadržaj ovogodišnje Lastavice, hiljadugodišnjeg zborišta i dovišta kojeg posjećuju uglavnom stanovnici srednje Bosne radi učenja kišne dove, po tradiciji prve nedjelje u avgustu, na tromeđi općina Zenica, Kakanj i Zavidovići.

Zbog ramazana i Bajrama Muftiluk zenički, kao organizator, odlučio je da i ove godine njen početak bude prolongiran za jednu sedmicu, ali se nadaju da će posjeta svim sadržajima biti na nivou prethodnih manifestacija. Lastavica će tako trajati od 06. do 11. avgusta. Praktično je počela današnjim obraćanjem novinarima, biće nastavljena u petak u vrandučkoj tvrđavi kada je planirano veče Kur’ana, zatim u subotu nizom drugih sadržaja u Zenici i na Lastavici, a centralni događaj je vjerski program u nedjelju na platou Lastavice, gdje će se prisutnima prigodnim govorom obratiti muftija zenički Ejub ef. Dautović, lastavičku poruku uputiti muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić dok će tradicionalnu kišnu dovu proučiti Mahmut ef. Karalić.

U zvaničnom dijelu programa dodijelit će se i priznanja koja je organizacioni odbor ustanovio za Lastavicu. Tako će priznanje Sultan Mehmed Fatih dobiti Semir Šut, priznanje Kulin ban je za Ibrahima Šišića, predsjednika zeničke SDA, Lastavička plaketa ide Bošnjačkoj zajednici kulture Preporod, a lastavička povelja banjalučkom muftiji Edhemu ef. Čamdžiću. Iz Organizacionog odbora pozivaju sve stanovnike ovog dijela BiH da prate planirane sadržaje i da u nedjelju dođu na Lastavicu.

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE