Lokalni izbori u BiH: Šta nas očekuje nakon izmjena Zakona?

Lokalni izbori u BiH: Šta nas očekuje nakon izmjena Zakona?

Bliže se lokalni izbori. Već se postavlja pitanje šta nas očekuje nakon izmjena Izbornog zakona BiH. Većina ljudi koji su direktno bili uključeni u izmjene smatraju da, prije svega zbog nespremnosti političkih stranaka, nije došlo do stvarnih, već samo kozmetičkih promjena. Dugo najavljivane izmjene Izbornog zakona BiH usvojene su sa velikim očekivnjima. Izmjene – uglavnom tehničke prirode, objavila je N1.

 

”Tačno je da se prve izmjene tiču otklanjanja tehničkih nedostataka u procesu, koji su bili lakši za rješavanje. Kada dođe do pitanja koja zadiru u ustavne nadležnosti i koje se tiču političkog dogovora i konsenzusa, biće potrebno više napora i iscrpnih konsultacija”, rekao je Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

Usvojene izmjene odnose se na transparentnost glasačkih kutija, otvorene liste, izborni prag, zastupljenost žena. Ključni prijedlozi, oni o nestranačkim i javno objavljenim imenima članova biračkog odbora, te čak tri prijedloga o gradu Mostaru, nisu prošli. Međutim, svi su svjesni, za loš i nedemokratski izborni proces krive su prije svega političke stranke, koje nisu spremne za one krupnije i sistemske promjene u Izbornom zakonu. Ovakav izorni proces, kažu, odgovara političkim strankama da manipulišu izbornim rezultatima.

”Građani BiH nisu dobili neke nove slobode, čak je bilo i pokušaja i uspjela se dijelom reducirati slobodno izražena volja, što dokazuje da političke stranke ipak ne žele sistemski ništa da mijenjaju”, ispričao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”.

Radna grupa za izmjene izbornog zakonodavstva nebrojeno puta se sastajala, ali i oni su svjesni da iznad pojedinih pitanja prije njihove nadležnosti stoji politika. ”Nije bilo krupnih, a potrebnih izmjena Izbornog zakona jer nije bilo dovoljne političke spremnosti, a ni političke pripreme za tako krupne intervencije”, rekao je Halid Genjac, član Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH.

Ipak, teško je povjerovati da su u trenutnoj konstalaciji stranke spremne do kraja ispoštovati volju građana, i prije svega im ponuditi fer i poštene izbore. Za to će, kažu, podrška međunarodnih institucija biti potrebnija nego ikad, navodi N1.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE