Počeo je ramazan, mjesec posta, oprosta, ibadeta i dobročinstva

Počeo je ramazan, mjesec posta, oprosta, ibadeta i dobročinstva

Zalaskom sunca večeras je počeo ramazan, najvažniji mjesec u životu muslimana.

Večeras se i klanja prvi teravih namaz, dok će sutra biti prvi dan posta. U Sarajevu je, tradicionalno, pucnjem topa sa Žute tabije obilježen početak najsvetijeg mjeseca.

Ramazan je najodabraniji mjesec u islamu, a prema vjerovanju sva dobra djela učinjena u njemu se višestruko množe. Ovo je mjesec u kojem se nalazi i najsvetija noć – Lejletu-l-kadr, u kojoj je počela objava Kur’ana, ali i mjesec na čiji 17. dan se odvila bitka na Bedru, jedna od najvažnijih bitaka u historiji islama.

– Mi, muslimani, svjedočimo Allahovu jednoću. Čvrsto vjerujemo da on sve vidi, sve čuje i sve zna. On je iznad svake potrebe, neovisan je od stvorenja i njihovih potreba, njega ništa ne obuhvata, a on obuhvata sve. Naši namazi, naš post i milostinja koju dajemo sredstva su kojima iskupljujemo naše pogreške, osnažujemo ličnosti, savladamo nevolje, prekidamo samoću i jačamo vrline. Ramazan je put kojim ćemo učvrstiti našu vjeru. To je mjesec u kojem se predajemo Allahu, skrušenom bogobojazošću i dubokom ljubavlju. Postit ćemo s vjerom da ćemo iz ramazana izaći osvježeni i okrijepljeni, ojačani novom nadom da je dobro u nama osnažilo i i da je mir među nama blizu – poručio je, između ostalog, u tradicionalnoj ramazanskoj poruci reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

On je poručio da se ramazan treba provesti u ibadetu, iskrenoj i dubokoj pobožnosti.

– Neka naša dobra djela budu putokaz i drugima da se dobro na ovom svijetu poveća. Učinimo puno više da postanemo bolji, da budemo radost ljudima i bliži braći i sestrama. Od Boga tražim puno ramazanskog dobra i bereketa muslimanima i svim ljudima u BiH, Sandžaku, Hrvtskoj, Sloveniji, Srbiji i iseljeništvu. Neka nam svima ramazan donese, mir, dobro i sreću. Svima vam od srca želim Ramazan Šerif Mubarek Olsun – poručio je Kavazović.

edited_20160605_201733(0)
Foto: 072info

Ramazan ima 29 dana i završava 5. jula, kada počinje ramazanski Bajram.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE