Pet prirodnih načina da ožiljci nestanu sa kože

Pet prirodnih načina da ožiljci nestanu sa kože

Ožiljci su prirodan način zarastanja kože. Oni su novo tkivo koje tijelo formira velikom brzinom kako bi se zaštitilo od bakterija i bacila.

Njihovo prikrivanje može biti pravi izazov, a prirodni sastojci poput meda, jabukovog sirćeta, limunovog soka, kokosovog ulja i gela od aloe vera, učinit će čuda za kožu, piše Natural Cave i nudi savjete kako ćete ih iskoristiti.

Jabukovo sirće

Djeluje poput pilinga na kožu, a ujedno je i antiseptik koji se nekada koristio za čišćenje rana.

Recept:

Pomiješajte jabukovo sirće s vodom u jednakom omjeru. Namočite blazinicu u otopinu i stavite na ožiljak. Ostavite 15 minuta, pa isperite. Ponovite dva puta dnevno.

Med

Ovo tečno zlato bogato je kiselinama koje povećavaju dotok kisika do rane i tako pomaže bržem zarastanju. Sadrži i antimikrobske sastojke koji stvaraju zaštitnu barijeru na koži i tako čuvaju od infekcija. Med također regenerira kožu i sprečava stvaranja viška kolagena koji je odgovoran za ružne ožiljke.

Recept: 

Nanesite čisti med na ožiljak, pa masirajte 10 minuta. Ostavite med da na ožiljku stoji sat, a onda isperite toplom vodom. Postupak ponovite dva puta sedmično.

Sok limuna

Djeluje kao izbjeljivač i smanjuje crvenilo, a postao je poznat i u skrivanju ožiljaka od akni. Vitamin C potiče proizvodnju kolagena, a time i regenraciju kože. Sadrži i alfa hidroksi kiseline, koje uklanjaju mrtve ćelije kože i čine ožiljak manje vidljivim.

Recept:

Natopite pamučnu blaznicu kašičicom limunovog soka. Nanesite na ožiljak, držite 10 minuta i isperite. Ponovite dva puta na dan.

Gel aloe vere

Umiruje kožu nakon opekotina i ugriza insekata, te pomaže u minimaliziranju ožiljaka. Gel omekšava i dovodi više kisika do ćelija kože što vremenom doprinosi nestajanju ožiljaka.

Recept:

Prerežite list aloe vere i istisnite gel iz nje. Nanesite direktno na ožiljak. Masirajte područje, pa isperite nakon 10 minuta. Ponovite tri puta dnevno.

Kokosovo ulje

Povećava elastičnost kože i omekšava je zbog čega se ožiljci manje vide. Odlično hidratizira kožu što također pomaže.

Recept:

Nanesite toplo kokosovo ulje na ožiljak. Nježno masirajte dok ga koža potpuno ne upije. Nije potrebno ispirati. Za najbolji rezultat nanosite dva do tri puta na dan.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE